Home / Z życia mediów  / „Gazeta Wyborcza” ogranicza papierowe dodatki lokalne

„Gazeta Wyborcza” ogranicza papierowe dodatki lokalne

Od początku 2020 r. w 13 miastach (Białystok, Bydgoszcz, Częstochowa, Gorzów Wielkopolski/ Zielona Góra, Kielce, Lublin, Olsztyn, Opole, Płock, Radom, Rzeszów, Szczecin, Toruń) lokalne wydania „Gazety Wyborczej” ukazywać się będą w wersji papierowej tylko w piątki. Od poniedziałku do czwartku zaś treści lokalne mają być publikowane w serwisie Wyborcza.pl.

Codzienne, papierowe wydania lokalne pozostaną jedynie w siedmiu największych aglomeracjach (Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk i Katowice).

Jerzy Wójcik, wydawca „Gazety Wyborczej”, zmiany te tłumaczy  „naturalną konsekwencją i kolejnym etapem realizacji przyjętej przez „Gazetę Wyborczą” strategii „digital first”, która koncentruje się na czytelnikach i ich zmieniających się potrzebach.”

Od 2 stycznia 2020 r. w ogólnopolskim, papierowym wydaniu „GW” pojawi się natomiast nowa dwustronicowa sekcja „Prosto z miasta”, gdzie będzie można znaleźć aktualności z życia miast. Autorami tych materiałów będą dziennikarze i fotoreporterzy lokalnych redakcji „GW”.

jka, źródło: Agora, fot. Wikimedia