Juliusz Braun chce odwołania prezes Polskiego Radia

Członek Rady Mediów Narodowych Juliusz Braun chce, aby na najbliższym posiedzeniu rady rozpatrzono punkt o odwołaniu Agnieszki Kamińskiej z funkcji prezes zarządu Polskiego Radia. Jako powód podaje m.in. duży spadek słuchalności Trójki.

W liście do przewodniczącego RMN Krzysztofa Czabańskiego, którego treść podaje portal Wirtualnemedia.pl, Braun podkreśla, że według ostatnich wyników badań Radio Track, w czwartym kwartale 2020 roku Trójka miał jedynie 2,4 proc. udziału w rynku słuchalności i osiągnęła najgorszy wynik w historii. Członek RMN przypomina, że spadek odnotowała również radiowa Jedynka.

„Pozwalam sobie przypomnieć, że od kilku miesięcy oczekuje na merytoryczne rozpatrzenie przez Radę Mediów Narodowych wniosek o odwołanie prezes zarządu Polskiego Radia, p. Agnieszki Kamińskiej, złożony jeszcze przez p. Grzegorza Podżornego, a następnie wielokrotnie ponawiany przeze mnie” – pisze Juliusz Braun i prosi o wprowadzenie do porządku obrad najbliższego posiedzenia RMN punktu dotyczącego „rozpatrzenia wniosku o odwołanie p. Agnieszki Kamińskiej z funkcji prezesa zarządu Polskiego Radia”.

opr. jka, źródło: wirtualnemedia.pl, fot. Wikipedia