Karolina Baca-Pogorzelska rozstaje się z „Dziennikiem Gazetą Prawną”

Karolina Baca-Pogorzelska 30 listopada kończy pracę w „Dzienniku Gazecie Prawnej”. O swojej decyzji dziennikarka, która zajmuje się tematyką górniczą i energetyczną, poinformowała na Twitterze.

Uwaga, obiecany komunikat. 30 listopada kończy się moja 3.5-letnia przygoda z @DGPrawna, tytułem, który pozwolił mi (z)realizować temat życia, czyli import #antracyt.u z okupowanego Donbasu. Czas na wydanie książki, czas na nowe wyzwania. Dziękuję za ten czas kolegom z zespołu:) – napisała Karolina Baca-Pogorzelska.

W rozmowie z „Presserwisem” powiedziała, że zostaje w dziennikarstwie, ale nie ma jeszcze sprecyzowanych planów na przyszłość. Na razie chce się skupić na skończeniu książki o antracycie z Donbasu, którą pisze wspólnie z Michałem Potockim.

Karolina Baca-Pogorzelska w „DGP” pracuje od 2016 r., wcześniej związana była m.in. z „Rzeczpospolitą”. Wraz z Michałem Potockim jest współautorka serii publikacji o eksporcie ukraińskiego antracytu przez separatystów z Donbasu do Polski i innych państw UE. Za te artykuły zdobyli szereg nagród, m.in. Grand Press 2018 w kategorii dziennikarstwo specjalistyczne, wyróżnienie Watergate za dziennikarstwo śledcze Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, a także Nagrodę im. Dariusza Fikusa.

jka, źródło: Press.pl, fot. wRealu24/YouTube