KRRiT podzieliła rekompensatę dla mediów publicznych

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji podjęła uchwałę w sprawie podziału środków z tytułu utraconych wpływów abonamentowych pomiędzy jednostki publicznej radiofonii i telewizji z przeznaczeniem na realizację misji publicznej.

Telewizja Polska S.A.  otrzyma skarbowe papiery wartościowe o nominalnej wartości 1 711 500 tys. zł; Polskie Radio S.A. o wartości 119 200 tys. zł, a rozgłośnie regionalne o łącznej wartości 119 300 tys. zł.

Wraz z uchwałą, KRRiT przyjęła stanowisko, w którym zobowiązuje Zarząd Telewizji Polskiej S.A. do przeznaczenia nie mniej niż 400 mln zł na działalność oddziałów terenowych, tj. 130 mln zł z wpływów z opłat abonamentowych oraz 270 mln zł ze skarbowych papierów wartościowych, w tym na finansowanie wydatków inwestycyjnych w oddziałach terenowych 120 mln zł.

Nowelizację ustawy abonamentowej przyznającą 1,95 mld zł rekompensaty Telewizji Polskiej i Polskiemu Radiu prezydent Andrzej Duda podpisał w ubiegły piątek.

opr. jka, źródło: KRRiTV