Home / Z życia mediów  / „Lato z Radiem” w tym roku świętuje 50. urodziny

„Lato z Radiem” w tym roku świętuje 50. urodziny

W poniedziałek, 21 czerwca w radiowej Jedynce rusza 50. edycja programu „Lato z Radiem”. Program nadawany będzie od poniedziałku do soboty od godz. 9 do 12.  Z okazji jubileuszu przygotowano szereg atrakcji.

W tym roku „Lato z Radiem” obchodzi 50. urodziny. Program 1 Polskiego Radia przygotował z tej okazji szereg atrakcji, które pozwolą wspólnie ze słuchaczami świętować tak wyjątkowy jubileusz. Już w poniedziałek 21 czerwca o godz. 9 na antenie zabrzmią pierwsze dźwięki audycji. Reporterzy odwiedzą najpiękniejsze miejsca na mapie Polski – od morza do Tatr. Codziennie, od poniedziałku do soboty będą pojawiać się w innej, niezwykłej miejscowości. Nie zabraknie także koncertów. Premiery będą miały miejsce w każdy piątek o godz. 20, zarówno w wersji audio na antenie Programu 1 Polskiego Radia, jak i w mediach społecznościowych, kanale You Tube oraz na stronie internetowej Polskiego Radia.

50.urodziny „Lata z Radiem” to doskonała okazja do podsumowania 5 dekad wspaniałej muzyki zarówno na scenie polskiej, jak i światowej. Z tej okazji Polskie Radio przygotowało 2 wydania płytowe. Pierwsze z nich to box 5 płyt CD z 93 piosenkami. Są to utwory polskie i zagraniczne, większość mód, trendów, stylów i gatunków muzycznych, które towarzyszyły słuchaczom audycji przez całe pięćdziesięciolecie oraz słynna „Polka Dziadek” – muzyczne hasło rozpoznawcze „Lata z Radiem” – w odświeżonej przez Smolika wersji z 2018 roku.

Drugie wydanie to płyta winylowa w limitowanym nakładzie 1000 sztuk, którą otwiera „Polka dziadek”, tym razem w wersji tradycyjnej, oraz 10 wyjątkowych polskich piosenek takich artystów jak Krzysztof Krawczyk, Maryla Rodowicz, Zbigniew Wodecki, Andrzej Rosiewicz i Irena Santor oraz zespołów  Vox, Papa Dance, Piersi, Happy End i Wały Jagiellońskie.

Z myślą o słuchaczach radiowa Jedynka przygotowała także konkursy oraz peleton rowerowy.

opr. jka, źródło: Polskie Radio