Likwidator TVP żąda od TV Republika miliona złotych. Chodzi o program Michała Rachonia

Fot. YT/TV Republika

Daniel Gorgosz, likwidator Telewizji Polskiej, wezwał Tomasza Sakiewicza, redaktora naczelnego Telewizji Republika do zapłaty miliona złotych. Powodem ma być naruszenie autorskich praw majątkowych do audycji „Jedziemy”.

Jak czytamy w komunikacie, który pojawił się na stronie Centrum Informacji TVP, Gorgosz przesłał do Sakiewicza wezwanie przedprocesowe, w którym „domaga się zaprzestania realizacji, emisji i rozpowszechniania w jakiejkolwiek formie, emitowanej obecnie na antenie Telewizji Republika audycji ‘Jedziemy. Michał Rachoń’ oraz natychmiastowego usunięcia zarówno jej fragmentów jak i pełnych odcinków z serwisu Youtube oraz platform Facebook i X/Twitter, a także do zaprzestania wykorzystywania logotypu (znaku słowno-graficznego) produkowanego i rozpowszechnianego przez Telewizję Polską programu ‘Jedziemy’”.

Likwidator TVP wezwał także redaktora Sakiewicza do zapłaty 100 tys. zł na rzecz Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej „w ramach zadośćuczynienia za dokonanie względem Telewizji Polskiej SA czynu nieuczciwej konkurencji” oraz do opublikowania na antenie Telewizji Republika przeprosin.

Tomasz Sakiewicz żądania Gorgosza, skomentował w serwisie X.

„W związku z pojawiającymi się nieprawdziwymi informacjami o rzekomym żądaniu władz TVP wypłaty miliona złotych przez telewizję Republika, zarząd TV Republika po rozmowie z władzami TVP informuje, że takie pismo nie zostało od władz TVP do nas wysłane ani zarząd TVP nie ma takich roszczeń. Mamy więc najprawdopodniej do czynienia z próbą wyłudzenia pieniędzy od prywatnej firmy. Sprawę przekażemy prokuraturze” – napisał redaktor naczelny Telewizji Republika.

opr. jka, źródła: TVP, X