Home / Z życia mediów  / Marquard Media Polska rezygnuje z wydawania magazynów

Marquard Media Polska rezygnuje z wydawania magazynów

„CKM”, Cosmopolitan”, „Esquire”, „Harper’s Bazaar”, „Joy” i „Playboy” z końcem roku znikną z polskiego rynku, ich wydawca Marquard Media Polska postanowił wycofać się z segmentu prasowego.

Grudniowe numery tych pism mają być już ostatnie. Bijan Khezri, CEO oraz współwłaściciel Marquard Media Group, tak tłumaczy tę decyzję:  „Marquard Media Polska jest ostatnim podmiotem z całej grupy, w którym segment prasy pochłania tak duże zasoby, mimo że w przeszłości przeprowadziliśmy szereg działań restrukturyzacyjnych, mających na celu jego uzdrowienie. Niewielka skala działalności, bardzo konkurencyjny rynek, duża zależność od tytułów wydawanych na licencji i niedoskonały model biznesowy w tym obszarze zmusiły nas do zerwania z tą tradycyjną częścią biznesu.”

MMP chce skoncentrować się teraz na swoich serwisach internetowych: Kozaczek.pl, Papilot.pl, Zeberka.pl, CKM.pl. Zapowiada też uruchomienie stron Supermamy.pl i Autostuff.pl.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl