Mecze piłkarskiej reprezentacji Polski w TVP do 2028 roku

Telewizja Polska nabyła prawa do wyłącznej transmisji spotkań reprezentacji Polski  i czołowych europejskich drużyn piłkarskich w trzech cyklach eliminacyjnych do EURO 2024 i 2028, Mistrzostw Świata 2026, a także w trzech edycjach Ligi Narodów.

Przez siedem lat w telewizji publicznej będzie można zobaczyć 234 mecze europejskich reprezentacji, w tym 60 spotkań Polaków. TVP do 2028 będzie pokazywała mecze piłkarskiej reprezentacji Polski, a także najciekawsze spotkania europejskich potentatów, m.in.: Portugalii, Niemiec, Francji, Hiszpanii, Włoch czy Anglii. W każdym z cykli kwalifikacyjnych (EURO 2024 i 2028, Mistrzostwa Świata 2026) TVP pokaże po 28 spotkań, w tym 14 meczów Polaków (10 meczów o punkty i 4 towarzyskie) oraz 14 najciekawszych spotkań europejskich reprezentacji (12 o punkty i 2 towarzyskie).

Telewizja Polska będzie wyłącznym nadawcą dwóch finałów piłkarskich Mistrzostw Europy, W 2024 i 2028 roku pokaże po 51 spotkań turnieju. TVP rozszerzyła również swój pakiet praw w kolejnych trzech edycjach Ligi Narodów UEFA w latach 2022, 2024 i 2026. Kibice będą mogli obejrzeć 16 meczów w każdej edycji – 4 finałowe, a w eliminacjach – 6 spotkań reprezentacji Polski i drugie tyle największych piłkarskich europejskich potentatów.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska, fot. TVP Sport