Home / Międzynarodowe projekty (nie zaznaczać)  / Międzynarodowe  / Międzynarodowe organizacje dziennikarskie w obronie dziennikarzy w Gruzji

Międzynarodowe organizacje dziennikarskie w obronie dziennikarzy w Gruzji

Międzynarodowa i Europejska Federacja Dziennikarzy (IFJ/EFJ) wezwała władze Gruzji do zaprzestania ataków na dziennikarzy i do poszanowania prawa do informacji i wolności prasy.

Według Niezależnego Stowarzyszenia Dziennikarzy Gruzińskich (IAGJ), 20 czerwca 2019 dziennikarze zostali siłą usunięci z budynku parlamentu w Tbilisi, a co najmniej dziesięciu dziennikarzy zostało rannych podczas relacjonowania protestów wokół gmachu parlamentu.

Do protestów doszło z powodu wystąpienia Siergieja Gawriłowa, rosyjskiego obywatela popierającego uznanie separatystycznych republik Abchazji i Osetii Południowej oraz zwolennika Władimira Putina, które miało miejsce w gruzińskim parlamencie, z miejsca przewodniczącego parlamentu.

W proteście przeciw temu wydarzeniu tysiące ludzi wyszło na ulice wzywając do rezygnacji rządu. Policja użyła wobec demonstrantów gumowych kul, armatek wodnych i gazu łzawiącego. Co najmniej 160 osób zostało rannych. Według IAGJ policja nie udzieliła żadnych wyjaśnień odnośnie do decyzji o usunięciu dziennikarzy z budynku parlamentu.

Sekretarz Generalny IFJ Anthony Bellanger potępił działania policji wobec dziennikarzy. Podkreślił, że „dziennikarza wykonywali swoją pracę relacjonując wydarzenie o dużym znaczeniu społecznym”. Wezwał też władze Gruzji, aby pozwoliły dziennikarzom bezpiecznie pracować.

Zajmuje się działalnością międzynarodową Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i koordynacją międzynarodowych projektów. Opracowała i zrealizowała szereg projektów związanych z mediami i dziennikarstwem.