Nagroda im. Jána Kuciaka dla Anny Myroniuk i Alexandera Khrebeta z Kyiv Independent

Anna Myroniuk i Alexander Khrebet z Kyiv Independent zostali laureatami nagrody #AllForJan 2023 – wyróżnienia, które upamiętnia zamordowanego 5 lat temu słowackiego dziennikarza Jána Kuciaka.

Nagroda #AllForJan Award jest przyznawana dziennikarzom w Europie Środkowo-Wschodniej za wyjątkowe i odważne materiały dziennikarskie o dużym wpływie na społeczeństwo oraz za innowacyjne sposoby przekazywania historii opinii publicznej. Nagroda upamiętnia globalny ruch #AllForJan, który powstał po śmierci Jána Kuciaka, młodego dziennikarza śledczego ze Słowacji, zamordowanego w 2018 roku .

W czwartej edycji nagrody im. Jána Kuciaka jury pod przewodnictwem czeskiej dziennikarki śledczej Pavli Holcovej, postanowiło uhonorować Annę Myroniuk i Alexandra Khrebeta – dwoje ukraińskich dziennikarzy śledczych, pracujących dla ukraińskiego portalu Kyiv Independent. Ujawnili oni rażące nadużycia dowódców Międzynarodowego Legionu Obrony Terytorialnej Ukrainy, formacji wojskowej utworzonej w pierwszych dniach rosyjskiej inwazji z inicjatywy prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego dla obcokrajowców chcących bronić Ukrainy.

Organizatorem konkursu #AllForJan jest Ringier Axel Springer Polska.

opr. jka, źródło: RASP