Home / Z życia mediów  / Nagroda im. Krzysztofa Millera dla Alessio Paduano

Nagroda im. Krzysztofa Millera dla Alessio Paduano

Alessio Paduano za fotoreportaż pt. „Współczesne niewolnictwo: zagubione córki Nigerii” został laureatem tegorocznej Nagrody im. Krzysztofa Millera za odwagę patrzenia.

Do drugiej edycji Konkursu im. Krzysztofa Millera zgłoszono 4,5 tysiąca zdjęć. Swoje prace przesyłali zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy fotografii, indywidualni autorzy oraz kolektywy fotografów. Główną nagrodę jury postanowiło przyznać  Alessio Paduano za poruszający fotoreportaż, przedstawiający ofiary handlu ludźmi we Włoszech.

W kategorii #PositiveImpact – Nagroda Deutsche Bank za materiał fotograficzny ilustrujący pozytywny wpływ, jaki może mieć działanie jednostki, firmy czy społeczności, nagrodzony został Piotr Tracz. Wyróżniono jego fotoreportaż o niepełnosprawnym sportowcu, zawodowym kulturyście Mariuszu Kupczaku.

Specjalne wyróżnienie jury przyznało Jędrzejowi Nowickiemu za fotografię przedstawiającą ekologicznych aktywistów, którzy uczestniczyli w blokadzie kopalni odkrywkowej w niemieckiej Nadrenii.

Nagrodę im. Krzysztofa Millera za odwagę patrzenia ustanowiła „Gazeta Wyborcza” w 2018 r. dla  upamiętnia swojego wybitnego fotografa, legendę fotoreportażu wojennego, który zmarł w 2016 r.

jka, źródło: Agora