Nie żyje Stanisław Karnacewicz, wieloletni dziennikarz PAP

W wieku 70 lat zmarł w sobotę Stanisław Karnacewicz, dziennikarz, który przez wiele lat pisał o sprawach Kościoła dla Polskiej Agencji Prasowej.

Był absolwentem filozofii na Akademii Teologii Katolickiej (obecnie Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego). Przez 10 latach pracował w „Tygodniku Polskim”, a od 1991 roku, w Polskiej Agencji Prasowej. Zajmował się tematyką kościelną, relacjonował m.in. papieskie pielgrzymki do Polski. Był autorem książki „Glemp – Pod Okiem Opatrzności”, zawierającej wybór wywiadów z Prymasem Polski kard. Józefem Glempem.

W 2016 roku został laureatem Nagrody specjalnej „Ślad” im. bp Jana Chrapka przyznanej z okazji 15-lecia kapituły tej nagrody. Dwa lata później otrzymał nagrodę dla najbardziej zasłużonych pracowników PAP. W 2018 r. przeszedł na emeryturę, ale wciąż pisał depesze dla PAP. Mówił, że pracę dla Kościoła traktuje jako misję.

– Śmierć redaktora Stanisława Karnacewicza to wielka strata dla Polski i Polaków –  powiedział Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski bp Artur Miziński. Dodał, że był on „legendą i wzorem dla kolejnych pokoleń dziennikarzy zajmujących się tematyką kościelną”.

jka, źródło: Episkopat.pl