Home / Hyde Park  / Niedźwiedzia przysługa – felieton STEFANA TRUSZCZYŃSKIEGO

Niedźwiedzia przysługa – felieton STEFANA TRUSZCZYŃSKIEGO

Dziennikarze mogą dużo – zarówno dla spopularyzowania jak i obrzydzenia. Jeśliby dorodną krowę pokazywać często w „Faktach” lub „Wiadomościach” zwyciężyłaby w konkursie miss. I odwrotnie – permanentny wizerunek Marylin M. mógłby przysporzyć zwolenników Biedroniowi.

Mamy przystojnego, młodego, wysokiego premiera. Niepotrzebnie kolega Sakiewicz uparł się by „lansować” go w „codziennej” codziennie. Słuchamy co mówi i oceniamy jak sobie radzi. I to wystarczy.

Przypomniał mi się stary rysunek Mleczki. W tle operator z kamerą a na froncie dwie młode damy: „… a potem odłożył kamerę i zaczął mnie lansować”.

Gorliwi wykonawcy woli Pana Redaktora Tomasza najwyraźniej dla dziwnie pojmowanej równowagi atakują również namiętnie szczupłego z natury, płucnego doktora. Jeśli wymuszał łapówki od zdesperowanych – dawno już powinien siedzieć, bynajmniej nie w Senacie. Ale dzięki „kaście” młyny sprawiedliwości mielą bardzo powoli. Póki co jest więc niewinny. A ponieważ jego przystojna eu face i ostre profile pokazywane są codziennie – może się Pan doktor spodobać ludziom chwiejnym. Poza tym w ogóle cała nasza służba zdrowia jest popularna coraz bardziej (i słusznie). Ciekawe, czy władza doceni to w złotówkach.

Nieustannie wpychane nam przed oczy wielkie portrety polityków robią im krzywdę. Co za dużo to niezdrowo.

Krasula Pani Barbary Bluszcz rolniczki z Dłużniewa pod Płońskiem (okradanej obecnie z żyznej ziemi przez budowniczych autostrad) daje 30 litrów mleka dziennie. Pokażcie tę krowę choć raz!

Pewna ładna, ale smutna teraz Pani, która na pewno wygrałaby z p.p. Kopacz lub Suchocką – przegrywa sromotnie z naszym Prezydentem, który bardzo mądrze zawierzył rzeczywiście mądrej byłej pani premier Szydło.

Samo nazwisko dobrze rokuje, że rozprutą narodową materię uda się pozszywać.

To dobry tandem. Żywiołowy, rumiany I-szy i spokojna, wyważona trafiająca słowem do przekonania dama z broszką. Dobre come back!

Oj miałby Prezydent Andrzej kłopoty, gdyby to ona stanęła w szranki. Ale póki co naczelnik państwa jeszcze tego nie zadecydował. Przywołał wprawdzie do porządku pana prezydenta, za zamach na Kurskiego. Ośmieszył pana Gowina. „Go” and „win” okazało się nieprawdą.

Sakiewicz z Karnowskimi zabiegają bratobójczo o łaskę prezesa. Ten ma się dobrze. Nawet coraz lepiej. Im zaś niestety spada sprzedaż. Nic dziwnego, bo jedni mają w drużynie kupę wprawdzie, ale nudnych pseudofelietonistów, i na okrasę bigotkę od portalu. A potężnie (prawie jak Semka i Sekielski) zbudowany autor bajeczek dla dzieci (patrz specjalny dodatek literacki do dziennika „Gazety Polskiej”), twórca znacznej siły politycznej jakimi są kluby – nie schodzi już z ekranów. A i tym razem należałoby przypomnieć, że… co za dużo… Żarcie – wiadomo – tuczy, ale słowa również. Żołądek można przyciąć, a sławę to już tylko zniesławić.

Nikomu źle nie życzę, choć wiem jak to będzie, bo historia kołem się toczy. Niech no tylko nam wirus zamieni się w wiarusa. A potem wiara w nadzieję i miłość – będzie sprawiedliwie. Prawo pójdzie wreszcie na prawo, a lewizna ze wstydu się spali. Oby to jeszcze nastąpiło za mojego życia. A – cholera – mam już 77! Żeby koledzy redaktorzy nie napisali mi złośliwie: Stefan nie doczekał.

Stefan Truszczyński

Dziennikarz, reporter, publicysta, dokumentalista filmowy. Pracował w prasie, telewizji publicznej i telewizjach prywatnych; doświadczenie w kierowaniu dużymi zespołami. W dorobku ma programy telewizyjne - wielkie transmisje, kilkadziesiąt godzinnych wywiadów na żywo z najważniejszymi - najbardziej znanymi ludźmi w Polsce, reportaże i filmy dokumentalne z kilkunastu krajów - był kilkakrotnie korespondentem wojennym (m.in. w Chorwacji), przez ponad 30 lat organizował wyprawy i realizował filmy o tematyce podwodnej - głównie o wrakach z II wojny światowej leżących na dnie Bałtyku. Angażuje się w obronie ludzi i ich spraw. Żonaty, mieszka w Warszawie od ponad pół wieku (po studiach na Polonistyce UW). Członek Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.