Nowy cykl podcastów Polskiego Radia dla Dzieci do nauki języka polskiego dla Ukraińców

Polskie Radio Dzieciom przygotowało nowy cykl podcastów „Добрий день. UCZ SIĘ POLSKIEGO Z NAMI! Dzień dobry – Вчи польський з нами!”. Materiały powstały z myślą o obywatelach Ukrainy, którzy chcą nauczyć się języka polskiego.

Nowy cykl podcastów wyprodukowanych przez Polskie Radio Dzieciom to kurs podstawowy nauki języka polskiego dla obywateli Ukrainy. W każdym z 20 odcinków znaleźć można podstawowe słownictwo, a także zwroty i wyrażenia z życia codziennego, ich zastosowanie oraz gramatykę języka polskiego. Podcasty dostępne są na bezpłatnej platformie podcasty.polskieradio.pl.

W każdym z odcinków prezentowane są słówka pomocne w codziennym życiu. W pierwszym podcaście można poznać podstawowe zwroty grzecznościowe stosowane na co dzień, a w kolejnym słownictwo przydatne podczas zapoznawania się i przedstawiania się rozmówcy. Z kolejnych odcinków można nauczyć się m. in. nazw podstawowych produktów spożywczych i popularnych dań, poznać liczebniki główne i porządkowe oraz nauczyć się ich użycia w prostych zdaniach, a także poznać słownictwo, wyrażenia i zwroty związane z przemieszczaniem się.

Lektorami są: nauczycielka – Daria Polunina oraz jej uczeń – Rostyslav Lisevych.

opr. jka, źródło: Polskie Radio