Home / Z życia mediów  / Nowy skład Komisji Etyki Telewizji Polskiej

Nowy skład Komisji Etyki Telewizji Polskiej

Zarząd TVP ustalił skład Komisji Etyki TVP. Obok dotychczasowych członków – Danuty Holeckiej i Stanisława Królaka – do gremium tego dołączą: Anna Duda, Mariusz Jarosiewicz, Krzysztof Nowina-Konopka, Przemysław Wenerski i Krzysztof Ziemiec.

Zadaniem Komisji Etyki jest m.in. rozpatrywanie skarg przesyłanych do niej na programy informacyjne i publicystyczne Telewizji Polskiej. Jej kadencja trwa dwa lata.  W składzie komisji pozostała szefowa „Wiadomości” Danuta Holecka oraz szef redakcji dokumentu i reportażu historycznego Stanisław Królak. Nowymi członkami zostali: dziennikarka TVP3 Lublin Anna Duda, dziennikarze „Wiadomości” Mariusz Jarosiewicz i Krzysztof Nowina-Konopka, prowadzący „Teleexpress” i „Kwadrans polityczny” Krzysztof Ziemiec oraz szef redakcji „Alarmu!” Przemysław Wenerski.

Portal Wirtualnemedia.pl przypomina, że dwóch nowych członków komisji było krytykowanych za własne materiały. Krzysztof Nowina-Konopka przygotował krytyczną wobec Donalda Tuska relację, w której pokazywano krótkie ujęcia z Józefem Stalinem, Adolfem Hitlerem i defiladą wojsk nazistowskich (te fragmenty usunięto później w serwisie internetowym „Wiadomości”). Natomiast Przemysław Wenerski nadzorował przygotowywanie reportażu „Inwazja” o marszach równości. Pozew w tej sprawie wytoczyła Kampania Przeciw Homofobii, a Sąd Okręgowy w Warszawie w ramach zabezpieczenia powództwa nakazał TVP usunięcie tego materiału z internetu.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl