Home / Forum dziennikarzy  / Numer 1 (135)/2020

Numer 1 (135)/2020

Pierwsze „Forum Dziennikarzy”, otwierające cykl wydawniczy roku 2020,  jest już dostępne w siedzibach Zarządu Głównego SDP i oddziałów regionalnych. Jak zwykle oferujemy czytelnikom niezwykle ciekawe materiały przedstawiające problemy środowiska dziennikarzy, ich pasje, przygody, dokonania i poglądy.

W najnowszym numerze zapowiadamy jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń SDP na Foksal – wręczenie nagród Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich dla autorów najlepszych materiałów, jakie były publikowane i emitowane w roku 2019. Laureatów poznamy już w marcu.

Relacja z balu dziennikarzy, opatrzona ciekawymi fotografiami, oddaje niepowtarzalny nastrój corocznej zabawy, która ma swój charytatywny cel.

O reaktywowanym Forum Dziennikarzy Polsko-Ukraińskich w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą piszą: Jacek Karolonek, w tekście: „Wspólne rany, wspólne problemy”, oraz Jacek Borzęcki w materiale: „Słowo jak broń”.

O zasadach jakie powinny rządzić telewizją publiczną i współczesnych jej realiach pisze Jacek Wegner w tekście „Czas na dobrą zmianę w TVP”.

Jak daleko Europa odeszła od zasad jakie określili założyciele Unii Europejskiej, możemy przeczytać w materiale Elżbiety Królikowskiej Avis  – „Dylematy Europy”.

Media katolickie, to potężne narzędzie przekazu informacji i edukacji. Jaromir Kwiatkowski wyraża swoje oczekiwania wobec katolickich wydawców i dziennikarzy w tekście „Czego oczekuję od mediów katolickich”.

Stefan Truszczyński podsumowuje ćwierć wieku swoich obserwacji środowiska dziennikarskiego, pokazując wspaniałe postawy jednych i naganne innych żurnalistów w materiale: „Zawodowe Dylematy”.

Co ma przyroda i zwierzęta do prawa prasowego…? – wyjaśnia Maria Giedz

Polskimi śladami po Argentynie poprowadzi nas Jolanta Danak Gajda – „Nasza mała Polska”

O wyzwalaniu się z niewoli komunistycznej i czasach współczesnych jednego z bałtyckich krajów pisze Robert Błaszak w tekście „Łotewskie chwile”

O tym co łączy Polaków i Ukraińców i jakie jest środowisko polskie za wschodnią granicą, przeczytamy w wywiadzie Aliny Bosak z Mirosławem Rowickim, założycielem i redaktorem naczelnym największej gazety polskiej na Ukrainie – „Kurier, który łączy”.

Karolina Baca-Pogorzelska pokazuje mechanizmy dziennikarstwa śledczego w Niderlandach w tekście: „Jak się to robi w Holandii”.

„Od Solidarności do Wolności”, to tekst Teresy Kaczorowskiej opowiadający o dziejach naszych rodaków poza granicami oraz o polonijnym festiwalu: „Losy Polaków”.

Do lektury tych, oraz pozostałych, nie wymienionych tutaj tekstów, zapraszają serdecznie ich autorzy oraz redaktor naczelny

Andrzej Klimczak

Numer 1 (135)/2020 do pobrania

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury