Home / Z życia SDP  / POD PATRONATEM SDP. Międzynarodowy Katolicki Festiwal Filmów i Multimediów

POD PATRONATEM SDP. Międzynarodowy Katolicki Festiwal Filmów i Multimediów

Film „Czyściec” w reżyserii Michała Kondrata zdobył Grand Prix XXXVI Międzynarodowego Katolickiego Festiwalu Filmów i Multimediów „KSF NIEPOKALANA 2021”

Jury uzasadniając swój werdykt podkreśliło, że jest to „film wyjątkowy, świetnie zrealizowany,  wciągający i zaskakujący od początku do końca (…), który przypomina o istnieniu sfery duchowej, o Bogu; o tym, że życie nie kończy się wraz ze śmiercią, ale się jedynie zmienia; o czyśćcu i duszach, które tam się znajdują. Siła jego przekazu tkwi również w tym, że porusza się na granicy wielkiej tajemnicy, której przekroczyć na tym świecie niepodobna, pozostawiając wiele otwartych pytań bez odpowiedzi”.

W kategorii filmów fabularnych pierwszą nagrodę zdobyła amerykańska produkcja „Wyrok na Niewinnych” w reżyserii Nicka Loeba. Wśród filmów dokumentalnych za najlepszy uznano obraz „Kto ratuje jedno życie” w reż. Bogusławy Stanowskiej-Cichoń.  W kategorii filmy dokumentalne historyczne zwyciężył dokument Tomasza Arciucha „Boże, gdzie Ty jesteś?”. Pierwszą nagrodę w kategorii filmy dokumentalne fabularyzowane zdobył „Marsz cieni” Lesława Dobruckiego.

Informacje o laureatach wszystkich kategorii można znaleźć na stronie festiwalu TUTAJ.

opr. jka, źródło: ksfniepokalna.pl