Home / Z życia SDP  / POD PATRONATEM SDP. XVIII edycja konkursu im. Władysława Grabskiego

POD PATRONATEM SDP. XVIII edycja konkursu im. Władysława Grabskiego

Narodowy Bank Polski zaprasza dziennikarzy i redakcje do udziału w osiemnastej edycji konkursu na najlepszą publikację o tematyce ekonomicznej. Nagrody pieniężne dla laureatów zostaną przyznane w pięciu kategoriach. Termin składania prac upływa 10 października 2020 r.

Konkurs im. Władysława Grabskiego jest jedną z wielu inicjatyw podejmowanych przez Narodowy Bank Polski, mających na celu podkreślenie znaczenia wiedzy w kształtowaniu postaw ekonomicznych. Celem konkursu jest wybór Dziennikarza Ekonomicznego 2020 r., ‒ osobowości, która miała największy wkład (w danym roku) w rozwój społecznej wiedzy o gospodarce, funkcjonowaniu rynku itp. Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę główną w wysokości 30 tys. zł.

Jakie prace konkursowe można zgłaszać do Konkursu?

Do konkursu można zgłaszać publikacje prasowe, internetowe, audycje radiowe oraz programy telewizyjne o tematyce ekonomicznej wyemitowane w mediach ogólnopolskich i lokalnych w języku polskim lub/i angielskim w okresie od 30 września 2019 r. do 9 października 2020 r.

Publikacje można zgłaszać w pięciu kategoriach:

1. Polityka pieniężna i stabilność finansowa.
  2. Finanse osobiste i edukacja ekonomiczna.
  3. Felieton lub analiza.
  4. Wywiad.
  5. Problematyka regionalna.

Jakie są zasady udziału w Konkursie?

Wystarczy wypełnić formularz rejestracyjny na stronie internetowej i załączyć do niego pracę konkursową lub przesłać wydrukowany i wypełniony formularz zgłoszeniowy wraz z materiałem medialnym na adres: Narodowy Bank Polski, Departament Komunikacji i Promocji, ul. Świętokrzyska 11/21, 00-919 Warszawa, z dopiskiem: „Konkurs im. W. Grabskiego”.

Szczegółowe informacje na temat konkursu można znaleźć na stronie internetowej: www.nbp.pl/grabski.

Patron honorowy

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich