Poznaliśmy laureatów Nagród Mediów Publicznych 2022

Fot. Jan Bogacz/materiały prasowe TVP

Maria Dłużewska w kategorii „Obraz”, Łukasz Borowicz – „Muzyka”, Andrzej Zybertowicz – „Słowo” oraz Leszek Długosz – „Idea” – to tegoroczni laureaci Nagród Mediów Publicznych.

Nagrody Mediów Publicznych przyznawane są osobom ważnym dla rozwoju kultury narodowej. Laureatów wyłoniły niezależne kapituły powołane przez organizatorów w każdej z kategorii: Telewizja Polska – „Obraz”, Polskie Radio – „Muzyka”, PAP – „Słowo” oraz regionalne rozgłośnie Polskiego Radia – „Idea”. Zwycięzców poszczególnych kategorii ogłoszono w poniedziałek podczas gali w siedzibie Telewizji Polskiej, otrzymali oni statuetki oraz nagrody finansowe.

Laureatką Nagrody Mediów Publicznych w kategorii „Obraz” została Maria Dłużewska – reżyserka i scenarzystka. Nominowana za twórczość dokumentalną o tematyce historycznej, za otwartość na świat i troskę o polskie dziedzictwo, za konsekwentne rozbudzanie świadomości, za kreatywne wykorzystywanie nowoczesnych technik medialnych w umacnianiu postaw patriotycznych.

Nagrodę w kategorii „Muzyka” Polskie Radio przyznało dyrygentowi Łukaszowi Borowiczowi za promocję polskiej muzyki za granicą oraz za jego inicjatywy koncertowe i wydawnicze, które przywracają zapomniane dzieła polskiej literatury symfonicznej i operowej.

W kategorii „Słowo” Nagrodę Mediów Publicznych otrzymał socjolog i publicysta prof. Andrzej Zybertowicz, społeczny doradca prezydenta Andrzeja Dudy. Jak stwierdzono w uzasadnieniu, twórczość Andrzeja Zybertowicza nie jest literaturą zwykłą ani niezwykłą, tylko literaturą faktu. Faktu naukowego dostrzeżonego okiem bystrego socjologa, objaśnionego i zinterpretowanego bez oglądania się na obowiązuje w danym momencie „naukowe” trendy.

Laureatem Mediów Publicznych w kategorii „Idea” został Leszek Długosz, legendarny współtwórca Piwnicy pod Baranami, poeta, pieśniarz, kompozytor i felietonista.

opr. jka, źródła: TVP, Polskie Radio