Poznaliśmy laureatów Nagrody Rady Programowej Polskiego Radia za rok 2022

Fot. Cezary Piwowarski/Polskie Radio

Jerzy Jachowicz i Marek Wałkuski zostali uhonorowani Nagrodami Rady Programowej Polskiego Radia za rok 2022.

Jak czytamy ma stronie internetowej Polskiego Radia, wybierając tegorocznych laureatów członkowie Rady Programowej PR uznali, że „dorobek zawodowy Jerzego Jachowicza stawia go na piedestale najlepszych dziennikarzy RP i stanowi niedościgniony wzór do zawodowego naśladowania. Jerzy Jachowicz to dziennikarz, publicysta uznawany za prekursora dziennikarstwa śledczego w Polsce”.

Na antenie Polskiego Radia 24 Jachowicz prowadzi autorskie audycje – w soboty o godz. 9.05„Debatę w PR 24” i w niedzielę o godz. 9.05 „Przekładaniec Jachowicza”. Jest także jednym z gospodarzy programu „Stan rzeczy” – w poniedziałki o godz. 19.05 w Polskim Radiu 24 oraz rozmowy dnia w audycji „Samo południe” w piątki na antenie radiowej Jedynki.

Drugi laureat, Marek Wałkuski to wieloletni korespondent Polskiego Radia w Waszyngtonie. Rada Programowa Polskiego Radia doceniła jego relacje z najważniejszych wydarzeń światowej polityki oraz najwyższe kompetencje dziennikarskie. Redaktor Marek Wałkuski jest jedynym polskim dziennikarzem w stałym korpusie prasowym Białego Domu.

Nagroda Rady Programowej Polskiego Radia została ustanowiona w 2001 roku, jako laur dla wybitnych twórców radiowych, którzy najpełniej realizują ideę misji Polskiego Radia, jako nadawcy publicznego, a także wyróżniających się szczególnymi wartościami tak pod względem treści, formy, jak i siły oddziaływania na słuchacza.

opr. jka, źródło: Polskie Radio