Home / Z życia mediów  / Radiowa Dwójka „Kuźnią Mistrzów Mowy Polskiej”

Radiowa Dwójka „Kuźnią Mistrzów Mowy Polskiej”

Redakcja Programu 2 Polskiego Radia otrzymała tytuł „Kuźnia  Mistrzów Mowy Polskiej”. Wyróżnienie to przyznają od 2011 r. członkowie Akademii Mistrzów Mowy Polskiej, skupiającej laureatów poprzednich edycji programu Mistrz Mowy Polskiej.

 

Nagroda otrzymują placówki, inicjatywy lub instytucje mające zasługi w pielęgnowaniu najlepszych wzorców językowych. Program 2 Polskiego Radia czyni to m.in. poprzez prezentowanie na antenie wartościowej polskiej i światowej literatury oraz poezji, zarówno współczesnej jak i należącej do literackiego kanonu. – Dwójka to także pasjonujące dyskusje literackie, audycje, które w atrakcyjny sposób przybliżają słuchaczom zagadnienia związane z językiem polskim, a przede wszystkim – nasze wspólne dążenie, by pięknym językiem opowiadać Polakom o wszelkich zjawiskach kultury – mówi Małgorzata Małaszko-Stasiewicz, dyrektorka Programu 2 Polskiego Radia.

 

Swoje wyróżnienie – tytuł Kuźni Mistrzów Mowy Polskiej Vox Populi – przyznaje również publiczność w głosowaniu ogólnopolskim. Tytuł ten w tym roku  otrzymało Stowarzyszenie Działdowska Kuźnia Słowa.

 

Mistrz Mowy Polskiej to program społeczny, który od 2000 roku wspiera popularyzację wiedzy o języku polskim i zachęca do posługiwania się piękną polszczyzną. Honoruje osoby, które – według powszechnie uznanych kanonów – zasługują na to miano. Wśród dotychczasowych laureatów znaleźli się m.in. Stefania Grodzieńska, Gustaw Holoubek, Wojciech Młynarski, Anna Dymna, Barbara Krafftówna, Jerzy Trela czy Olgierd Łukaszewicz. W tym roku laury trafiły do: Katarzyny Pakosińskiej, Marty Szewczyk, Jacka Cygana i Andrzeja Seweryna. W głosowaniu publiczności największe uznanie i tytuł Mistrza Mowy Polskiej Vox Populi uzyskał muzyk, autor tekstów i powieści – Tomasz Organek.

 

opr. jka, źródło: Polskie Radio

 

Podziel się!

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close