Home / Z życia SDP  / Rafał Geremek otrzymał Nagrodę im. Janusza Kurtyki

Rafał Geremek otrzymał Nagrodę im. Janusza Kurtyki

Rafał Geremek za materiał „Niepokonany. Opowieść o generale Stanisławie Maczku ”, TVP1, producent: Muzeum Historii Polski, został laureatem Nagrody im. Janusza Kurtyki za publikacje o tematyce historycznej ufundowanej przez Instytut Pamięci Narodowej. Patron medialny nagrody: TVP Historia.

I Wyróżnienie

Marzena Kumosińska – „Skazany na zapomnienie. Wacław Lipiński”, TVP3 Łódź dla TVP Historia

Wyróżnienia równorzędne:

1. Sławomir Koehler – „Zabójstwo Emila Barchańskiego”, TVP1 „Magazyn śledczy Anity Gargas”
  2. Ewelina Karpińska-Morek i Katarzyna Domagała-Pereira – „Do widzenia w niebie”. Likwidacja szpitala w Kobierzynie”, portal Interia
  3. Tomasz Krzyżak, Piotr Litka, Wiktor Świetlik – „Kiszczak wiedział o prowokacji na Chłodnej wymierzonej w księdza Popiełuszkę”, „Jak amerykańska Polonia i polski rząd emigracyjny pomagali Żydom podczas II wojny światowej”, „Kiszczak Papers”. Ostatnie notatki generała Kiszczaka”, portale: polskieradio24.pl i polskieradio.pl
  4. Teresa Kaczorowska – dwie publikacje: „Jadwiga chciała pomścić męża”, 20-21 lipca 2019, „Rzeczpospolita” magazyn „Plus Minus” oraz „Z Warszawą w sercu”, „Forum Dziennikarzy”

———