Home / Z życia mediów  / Rekordowo niska słuchalność Trójki

Rekordowo niska słuchalność Trójki

W okresie od czerwca do sierpnia 2020 roku Program 3 Polskiego Radia odnotował najsłabszy wynik w historii badania Radio Track.

Liderem rynku radiowego w Polsce pozostaje RMF FM, którego udział w słuchalności  w okresie od czerwca do sierpnia 2020 roku wyniósł 28,4 proc. – wynika z najnowszej fali badania Radio Track Kantar Polska. W porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej wynik ten zmniejszył się o 0,8 pkt. proc. Na drugiej pozycji znalazło się Radio ZET z udziałem 12,1 proc. (spadek o 0,2 pkt. proc.), a na trzecim Eska z wynikiem 7,7 proc. (spadek o 0,2 pkt. proc.). Pierwszą piątkę uzupełnia radiowa Jedynka – 5,2 proc. (spadek o 0,5 pkt. proc.) – oraz Audytorium 17 (grupa 17 rozgłośni regionalnych Polskiego Radia), które awansowało z miejsca siódmego i osiągnęło wynik 4,7 proc. (wzrost o 0,6 pkt. proc.).

Z piątego aż na siódme miejsce spadł natomiast Program 3 Polskiego Radia, którego udział zmniejszył się o 0,9 pkt. proc. do 3,9 proc. Jest to najniższy wynik tej stacji w historii badania radio Track. Trójkę wyprzedziło RMF MAXXX. Stacja ta z udziałem na poziomie 4,3 proc., po wzroście o 0,3 pkt. proc., wskoczyła na szóste miejsce zestawienia.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl, fot. Wikipedia