Home / Z życia mediów  / Rozdano nagrody muzyczne „Mateusze Trójki”

Rozdano nagrody muzyczne „Mateusze Trójki”

Program 3 Polskiego Radia już po raz 26. przyznał – MATEUSZE TRÓJKI, czyli muzyczne nagrody dla najciekawszych polskich wykonawców roku w kategoriach jazzu i muzyki rozrywkowej. Laureatami zostali: Adam Makowicz, duet Młynarski & Masecki, Piotr Zubek oraz Skaldowie, FISZ EMADE TWORZYWO i Tęskno.

Nagrody Muzyczne im. Mateusza Święcickiego – „Mateusze Trójki” przyznawane są za osiągnięcia w dziedzinie twórczości, wykonawstwa lub popularyzacji polskiej muzyki rozrywkowej i jazzowej. Po raz pierwszy nagroda została wręczona w 1987 r. Jej nazwa pochodzi od imienia wybitnego kompozytora i aranżera Mateusza Święcickiego, który był współtwórcą i pierwszym dyrektorem muzycznym Programu 3, autorem muzyki do takich przebojów, jak „Pod papugami”, „Jedziemy autostopem”, „Był taki ktoś”.

W tym roku nagrody przyznała Akademia Muzyczna Trójki w składzie: Piotr Baron, Anna Gacek, Grzegorz Hoffmann, Piotr Metz, Marek Niedźwiecki, Mariusz Owczarek, Piotr Stelmach, Zofia Sylwin, Agnieszka Szydłowska i Tomasz Żąda.

W kategorii MUZYKA ROZRYWKOWA – DEBIUT Akademia Muzyczna Trójki nagrodziła duet Tęskno za: „Wyjątkowe połączenie talentu i wrażliwości, które zaowocowało wspaniałymi piosenkami zaśpiewanymi po polsku. Za muzykę przy której czas przestaje uciekać. Za płytę „Mi””.

W kategorii MUZYKA ROZRYWKOWA – WYDARZENIE Mateuszem Trójki uhonorowana została grupa FISZ EMADE TWORZYWO za: „Płytę „Radar”, na której zespół umiejętnie kontynuuje artystyczną transformację, przechodząc na dobre do świata piosenki, za trzymanie wszystkich rąk na pulsie aktualnych trendów w muzyce rozrywkowej oraz twórcze wykorzystanie fascynacji tymi trendami”.

Mateusz w kategorii MUZYKA ROZRYWKOWA – CAŁOKSZTAŁT powędrował do Skaldów. W uzasadnieniu werdyktu kapituła nagrody, złożona z dziennikarzy muzycznych Programu 3, doceniła „Niezrównaną melodykę, muzyczne wyrafinowanie, abonament u najlepszych tekściarzy i eklektyczność od wschodu do zachodu słońca”.

Mateusz Trójki 2019 w kategorii MUZYKA JAZZOWA – DEBIUT trafił do Piotra Zubka za: „Nieprzeciętny talent wokalny, wyjątkową umiejętność połączenia młodości i artystycznej świeżości z tradycją oraz odkrywanie swingu dla kolejnych pokoleń na płycie „Moja wycinanka. Inne piosenki Jerzego Wasowskiego””.

Z kolei WYDARZENIEM ROKU w MUZYCE JAZZOWEJ uznane zostały muzyczne projekty duetu Jan Młynarski – Marcin Masecki. W uzasadnieniu akademików czytamy: „Za odkrycie dla nowych pokoleń czasów, kiedy byliśmy muzycznie pępkiem świata – jednocześnie Nowym Jorkiem, Londynem i Paryżem. I przede wszystkim Warszawą”.

A wreszcie nagrodą za CAŁOKSZTAŁT osiągnięć twórczych w kategorii MUZYKA JAZZOWA doceniony został dorobek Adama Makowicza, który: „W wirtuozerski sposób pokazuje całemu światu słowiańską poetykę, gorącą jak żarzące się węgielki”.

W tym roku wręczone zostały również – po raz pierwszy w historii nagrody – trzy specjalne wyróżnienia dla młodych artystów. Trafiły one do: Agaty Karczewskiej, Sosnowskiego i grupy Kwiat Jabłoni.

opr. jka, źródło: Polskie Radio, fot. Wojciech Kusiński/Polskie Radio