Rozstrzygnięto konkurs Podcast Roku 2022

Nagrody przyznano podczas gali w Rzeszowie. Fot. Podcast Roku/Facebook

Wojciech Oleksiak, Julia Strużycka i Karolina Sulej za podcast Supernowa. Historia Arkadiusa otrzymali Grand Prix w konkursie Podcast Roku. Nagroda Publiczności przypadła  Joannie Gutral za podcast Gutral Gada.

Podcast Roku to pierwszy ogólnopolski konkurs, którego celem jest promowanie jakości, oryginalności i kultury przekazu różnych form dźwiękowych w mediach cyfrowych. Upamiętnia redaktora Janusza Majkę, związanego przez niemal 40 lat z Polskim Radiem w Rzeszowie, zmarłego w lutym 2021 roku na COVID-19.

\W tym roku do konkursu zgłoszono 330 podcastów, oceniło je 31 osobowe jury, które wybrało najlepszy podcast w pięciu kategoriach oraz przyznało nagrodę Grand Prix. W głosowaniu internetowym natomiast słuchacze zdecydowali o Nagrodzie Publiczności.

W kategorii „Polityka, Gospodarka, Społeczeństwo” nagrodę otrzymał Michał Janczura za podcast Folwark. „Za neo-oligarchijną opowieść o Polsce powiatowej, snutą nie tylko na najwyższym reporterskim poziomie, z zachowaniem najważniejszych faktów, ale przede wszystkim barwnie, z bogactwem dźwięków i wielogłosem bohaterów”.

W kategorii „Nauka, Edukacja, Technologia” nagroda przypadła Karolinie Głowackiej  za podcast: LAMU – Letnia Akademia Młodych Umysłów. Radio Naukowe. „Za poważne podejście do pytań Dzieci i za poczucie, że mają one komu zadać swoje pytania.”

W kategorii „Lifestyle, Kultura, Hobby” nagrodę zdobył Łukasz Wojtusik za podcast Alfabet Wojtusika.  „Za intymność, wrażliwość i umiejętność przeniesienia słuchaczy w świat książek”.

W kategorii „Marka Sponsorująca Podcast” nagrodę otrzymała firma EY za podcast Mam Pytanie przygotowywany przez Macieja Głogowskiego.  „Za bardzo potrzebny podcast z istotnym aspektem edukacyjnym. Łączy dziennikarskie pytania i odpowiedzi w rozmowę na skomplikowane ekonomiczne tematy.”

W kategorii „Podcast za paywallem” nagrodę otrzymali Wojciech Oleksiak, Julia Strużycka, Karolina Sulej za podcast Supernowa. Historia Arkadiusa. „Za świetną historię. Za ponadprzeciętne pomysł: wykonanie, realizację techniczną”.

Ten ostatni podcast zdobył również Grand Prix konkursu. Natomiast w efekcie czterotygodniowego głosowania internetowego słuchacze spośród 18 nominowanych podcastów zdecydowali o przyznaniu Nagrody Publiczności Joannie Gutral za podcast Gutral Gada.

opr. jka, źródło: podcastroku.pl