Rusza pierwszy polski kanał dla nastolatków Alfa TVP

We wtorek, 20 grudnia, wystartuje pierwszy polski kanał skierowany do nastolatków – Alfa TVP. W ramówce znajdą się audycje edukacyjne i rozrywkowe, seriale animowane oraz fabularne aktorskie. W przyszłości mają się pojawić także produkcje własne, w tym sitcom.

Jak tłumaczy publiczny nadawca, celem uruchomienia Alfa TVP jest rozszerzenie zakresu działalności TVP o nową grupę docelową, jaką są starsze dzieci i młodzież. Kanał dedykowany nastolatkom pozwala na płynne przechodzenie widza w ramach szerokiej oferty TVP: od TVP ABC 2, przez TVP ABC do Alfa TVP i kanałów dedykowanych dorosłym.

Oferta nowej stacji ma trafiać w potrzeby i oczekiwania nastolatków, a równocześnie zapewniać bezpieczne treści młodemu widzowi. Alfa TVP stawia na mądrą rozrywkę, a także na edukację. Elementy edukacyjne zostaną wzbogacone o istotny aspekt – wsparcie psychologiczne dla młodego pokolenia postpandemicznego. Wybrane audycje w ramówce (jak program e-MOCje w nowej formule) poruszą tematykę problemów emocjonalnych, psychologicznych czy społecznych jednocześnie wspierając młodych ludzi w budowaniu poczucia własnej wartości czy poczucia wspólnotowości.

W ramówce znajdą się także seriale animowane m.in. „Galactic Football” i „Anatane ratuje dzieci z Okury”. Oferta ma być ciągle poszerzana i wzbogacana o kolejne tytuły – Alfa TVP sięgnie np. do lubianych przez młodzież gatunków anime.

Telewizja Polska zapowiada, że kanał będzie stale się rozwijał wzbogacając swoją ofertę i dostosowując ją do potrzeb młodych widzów. Rozwój jest zaplanowany na wiele etapów. Redakcja poprzez kontakt z widzami ma tworzyć nowe rozwiązania programowe. W planach jest uruchomienie dedykowanej aplikacji na wzór aplikacji „Kraina ABC”.

Alfa TVP będzie dostępny na stronie TVP.pl, w aplikacji TVP GO oraz w kanale wirtualnym w NTC.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska