Home / Z życia mediów  / Ruszają kursy Akademii Radiowej Polskiego Radia

Ruszają kursy Akademii Radiowej Polskiego Radia

28 września Akademia Radiowa Polskiego Radia zainauguruje pierwszą serię specjalistycznych kursów kształcących przyszłych reporterów, wydawców i realizatorów radiowych. Oferta skierowana jest do studentów po 3. roku studiów oraz absolwentów studiów wyższych. Najlepsi uczestnicy kursów będą mieć szansę na pracę w Polskim Radiu.

Zgłoszenia przyjmowane będą na jeden z trzech kursów: na dziennikarza/reportera radiowego, wydawcę lub realizatora. Program każdego z kierunków obejmuje zarówno wykłady, jak i warsztaty umożliwiające zdobycie umiejętności niezbędnych w pracy radiowca. Jeden kurs to ok. 100 godzin zajęć; wszystkie odbywać się będą w obiektach Polskiego Radia – w wyposażonych w nowoczesny sprzęt i oprogramowanie salach szkoleniowych i studiach oraz pracowni komputerowej. Zajęcia prowadzić będą byli i obecni pracownicy i współpracownicy Polskiego Radia oraz specjaliści ze świata nauki, mediów i kultury. Większość zajęć będzie miała charakter warsztatów, dlatego grupy szkoleniowe będą liczyć maksymalnie 6 osób.

Rekrutacja na kolejną edycję kursów zostanie ogłoszona w połowie października.

opr. jka, źródło: Polskie Radio