Home / Z życia SDP  / SDP i CMWP wspierają prasę – nowe czasopisma do pobrania

SDP i CMWP wspierają prasę – nowe czasopisma do pobrania

Najnowszy numer tygodnika  „ Idziemy” ,  „Forum Dziennikarzy” oraz nowy numer  „Wiadomości Polonijnych” z RPA – to kolejne tytuły dostępne nieodpłatnie, które udostępniamy w ramach akcji wspierania prasy w czasie pandemii.  Informacje o nich przesyłamy nieodpłatnie wykorzystując listę mailingową SDP .

Tygodnik :  Idziemy  nr 16/2020

W czasie, kiedy piszę te słowa, Sejm RP ma debatować nad dalszym losem projektów dwóch ustaw, na które w poprzedniej kadencji „nie było czasu”. Jeden z projektów, „Zatrzymaj aborcję”, poparty przez ponad 830 tys. Polaków, dotyczy delegalizacji zabijania w łonach matek dzieci, u których podejrzewa się nieuleczalną chorobę

lub trwale uszkodzenia ciała. W drugim, „Stop pedofi lii”, chodzi o ochronę dzieci przed wszelkim przestępstwami na tle seksualnym – niezależnie od tego, kim jest

przestępca – oraz przed ich przedwczesną seksualizacją. Oba projekty są dla PiS

niewygodne. Budzą bowiem wielkie emocje społeczne, szczególnie w środowiskach

LGBT, feministek i lewicy. Ale to właśnie podejście do ochrony najsłabszych i bezbronnych jest sprawdzianem „wyobraźni miłosierdzia” tych, którzy nami rządzą. Będzie to sprawdzian szczerości ich intencji przed wyborcami i przed Bogiem.

Bardzo chciałbym, aby takie wotum narodu w postaci ustaw chroniących najsłabszych prezydent Andrzej Duda mógł złożyć w Łagiewnikach, analogicznie jak podczas

innych śmiertelnych zagrożeń swoje wota i śluby składali król Jan Kazimierz i Prymas

Tysiąclecia – pisze red. Nacz. Tygodnika Idziemy ks. Henryk Zieliński

Link do najnowszego numeru Idziemy tutaj.

Forum Dziennikarzy nr 01(135)/2020

Co to są media, kto jest dziennikarzem i co jest materiałem prasowym? Takie pytania zadawane są z częstotliwością wprost proporcjonalną do rosnącej liczby blogów, stron internetowych oraz innych nośników informacji obecnych najczęściej w internecie. Współczesny stan prawa, lub inaczej: braku właściwej interpretacji i egzekwowania, powoduje zamieszanie. Definicje związane z zawodem dziennikarza pozwalają na dowolność interpretacji, często będących w konflikcie z prawem – pisał  red. nacz. Forum , Andrzej Klimczak jeszcze  przed erą pandemii koronawirusa. Najnowszy numer  kwartalnika ukaże się już w maju, na razie dostępny jest numer 1/2020

Link tutaj.

„Wiadomości Polonijne z Johannesburga”

Nie przewidzieliśmy nawet w najkoszmarniejszych snach takiej sytuacji w jakiej znalazł się cały świat. Pandemia Covid-19 spowodowała kompletne zmiany w życiu każdego z nas.  Mieliśmy spotkać się 19 kwietnia 2020 roku pod Pomnikiem Katyńskim w Johannesburgu, aby celebrować 80. rocznicę Zbrodni Katyńskiej i 10. rocznicę Katastrofy Smoleńskiej.  Nałożone restrykcje ograniczają poruszanie się po mieście, nie pozwalają na organizowanie spotkań etc. My jednak nie poddajemy się!   Organizujemy spotkanie wirtualne! Archiwalne zdjęcia przypomną nasze spotkania w realu!  – pisze  Barbara M.J. Kukulska, red. nacz. “Wiadomości Polonijnych” w Johannesburgu w RPA.

Link do materiałów tutaj.

Przedpremiera nowej książki wydawnictwa Fronda – można zamawiać recenzenckie egzemplarze wydawnictwa Fronda  – książka Lecha Kowalskiego “Bezpieka pogranicza. Wywiad Wojsk Ochrony Pogranicza”, wydawnictwo Fronda

O bezpiece cywilnej, znanej jako UB (Urząd Bezpieczeństwa) i SB (Służba Bezpieczeństwa) – słyszał każdy Polak. Zwiad WOP był kolejną bezpieką, tym razem w strukturach Ludowego Wojska Polskiego (LWP), tuż obok zbrodniczej Informacji Wojskowej (IW) i jej następczyni Wojskowej Służby Wewnętrznej (WSW).  Bezpieczniackie służby cywilne zostały po roku 1989 poddane weryfikacji, natomiast wojskowe zwartym szykiem, spokojnie i bez strat, przemaszerowały ku nowej – jak sądziliśmy, niepodległej – już rzeczywistości – pisze Gabriela Góźdź  z Wydawnictwa Fronda. Monografia autorstwa Lecha Kowalskiego obejmująca lata 1945-1989, wiedzie od kołyski bezpieczniackiej po resortową emeryturę, wszechstronnie dokumentując działalność WOP Polski Ludowej. Ukazuje zasady funkcjonowania formacji, przedstawia kadrę dowódczą i motywy jej postępowania, ułatwiając zrozumienie pozornie niezwiązanych ze sobą mechanizmów transformacji po roku 1989.

Egzemplarze można zamawiać : promocja@wydawnictwofronda.pl

Newsletter Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy

Warto zapisać się także na bezpłatny newsletter IFJ, Międzynarodowej Federacji Dziennikarzy, zawiera on także przydatne dla dziennikarzy informacje na temat pracy w czasie epidemii koronawirusa

Link do newslettera tutaj.

Wszystkie dotychczas udostępnione czasopisma i informację o akcji znajdziesz TUTAJ.