Home / Międzynarodowe projekty (nie zaznaczać)  / Stop Fake Pl  / SDP rozpoczęło realizację kolejnej edycji projektu Stop Fake PL

SDP rozpoczęło realizację kolejnej edycji projektu Stop Fake PL

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich rozpoczęło realizację kolejnej edycji projektu Stop Fake PL, kierowanego do aktywnych i opiniotwórczych środowisk dziennikarskich i eksperckich, a także do szerokiego grona odbiorców zainteresowanych problematyką dezinformacji.

W ramach projektu zostaną wykorzystane nowoczesne narzędzie analityczne  pozwalające na wykrywanie ataków informacyjnych, ich źródeł i metod. Stworzone zostaną treści dotyczące historii, a konkretnie obszarów najbardziej obecnie narażonych na aktywność dezinformacyjną (np. II wojna światowa, wojna polsko-bolszewicka 1920 roku), a także kwestii związanych z integracją europejską, NATO, czy Partnerstwem Wschodnim. Powstaną również materiały dziennikarskie dotyczące pandemii Covid-19. Większość artykułów będzie tłumaczonych na język rosyjski, ukraiński, angielski.

W ramach projektu rozbudowany zostanie portal i media społecznościowe Stop Fake PL. Artykuły i audycje zamieszczane będą również w mediach tradycyjnych.

Projekt realizowany jest przez polskich i ukraińskich dziennikarzy, ekspertów (w tym m.in. z Akademii Kijowsko-Mohylańskiej) i tłumaczy.

Projekt „Stop Fake PL jako narzędzie przeciwdziałania rosyjskim operacjom informacyjnym” współfinansowany jest ze środków otrzymanych od MSZ w ramach konkursu „Dyplomacja publiczna – nowy wymiar”. Materiały dziennikarskie, które opublikowane zostaną w ramach projektu wyrażają jedynie poglądy autorów i nie mogą być utożsamiane z oficjalnym stanowiskiem MSZ.

Zajmuje się działalnością międzynarodową Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i koordynacją międzynarodowych projektów. Opracowała i zrealizowała szereg projektów związanych z mediami i dziennikarstwem.