Home / Bez kategorii  / Spotkanie z reportażem radiowym: audycja Agnieszki Szwajgier o romansach w sieci

Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia zaprasza w czwartek 28 listopada do warszawskiego Klubu Księgarza na kolejne „Spotkanie z Reportażem Radiowym”. W programie wieczoru prezentacja audycji „Mój Ci on” Agnieszki Szwajgier, która była nominowana do Konkursu Stypendialnego im. Jacka Stwory.

Początek spotkania o godzinie 18.00 w Klubie Księgarza, Warszawa, Rynek Starego Miasta 22/24. Oprawa muzyczna: Maria Wilgos (lutnia). Spotkanie poprowadzi Irena Piłatowska – redaktor naczelna Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia. Wstęp wolny.

Agnieszka Szwajgier ukończyła muzykologię i psychologię w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, dokumentalistykę w Uniwersytecie Warszawskim oraz jest absolwentką oboju barokowego w Akademii Muzycznej w Łodzi. Kierowniczka artystyczna zespołu muzyki dawnej „Alta”, który założyła w 2016 roku przy Zamku w Lublinie, obecnie współpracuje z wieloma znanymi zespołami muzyki dawnej, m.in.: Il Giardino d’Amore, Sabionetta, Canor Anticus i Ars Nova. Jest stypendystką Prezesa Rady Ministrów.

Dziennikarstwo jest jej drugą pasją – debiutowała w Polskim Radiu Lublin, pracowała w prasie codziennej i pisała dla periodyków podróżniczych i literackich. Jest autorką książki zatytułowanej „Co myślą o sobie dziennikarze” – portretu ludzi, którzy zazwyczaj stoją po drugiej stronie mikrofonu lub kamery. W 2017 roku rozpoczęła pracę w Programie 3 Polskiego Radia. W ramach trójkowej akcji „Jesteśmy Połączeni” przygotowywała relacje z Kanady, Stanów Zjednoczonych, Japonii, Norwegii, Estonii i Afryki, a także z wyprawy Daru Młodzieży,  który z okazji Rejsu Niepodległości okrążył cały świat. Jej wywiady z artystami – np. z Leszkiem Możdżerem, Katarzyną Nosowską, Markiem Dyjakiem czy Krzesimirem Dębskim ukazywały się na antenach Polskiego Radia. W 2019 roku stała się członkiem zespołu Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia, tym samym spełniając jedno ze swoich największych marzeń. Jej najnowszy reportaż „Mój Ci on” wyemitowany został we wrześniu w radiowej Jedynce. Jest to historia kobiet, które zakochały się „przez internet”. Mocno i bardzo naiwnie.

Rozpoczyna się od zwykłych wiadomości: „Jak się czujesz?”, „Jesteś taka kochana i piękna”, „Cały dzień myślałem o tobie”. Po kilku miesiącach między dwojgiem piszących przez internet ludzi rodzi się uczucie. Ona każdego ranka budzi się i zagląda, co też do niej dzisiaj napisał. Planują wspólną przyszłość. Wkrótce jednak okazuje się, że on ma kłopoty – jego dziecko jest chore, platformę wiertniczą zaatakowali piraci albo chce do niej przyjechać, ale właśnie ukradli mu portfel. I potrzebuje pieniędzy. Jeśli kobieta nie da się na to nabrać, to pozostaje szantaż, bo przecież kilka dni temu wysłała mu swoje nagie zdjęcia. Grozi, że wyśle je do wszystkich znajomych z Facebooka i do jej córek. Ona znajomymi się nie przejmuje, ale córki to co innego. Bierze kredyt. Wpłaca oszustowi 20 tysięcy, potem kolejne tyle. Nie ma już siły. Z zawodu jest pielęgniarką, więc wychodząc z pracy chowa do torebki insulinę i jedzie do wnuków, żeby się pożegnać. „Babcia bardzo was kocha” – mówi cicho, tak, aby rodzice nie słyszeli. Za chwilę wróci do domu i popełni samobójstwo…

Audycja była nominowana do Konkursu Stypendialnego im. Jacka Stwory dla twórców, którzy nie ukończyli 35 lat.

Reportaż można wysłuchać na stronie:

www.polskieradio.pl/7/6408/Artykul/2370171,Moj-ci-on-reportaz-Agnieszki-Szwajgier

opr. jka, źródło: Polskie Radio