Szef KRRiT chce wyjaśnień od TVN24 w sprawie wypowiedzi Krzysztofa Daukszewicza w „Szkle kontaktowym”

Fot. Twitter

Przewodniczący Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Maciej Świrski wystąpił do TVN24 o przekazanie materiału i odniesienie się do zarzutów poniżanie, dyskryminowanie i wyśmiewanie osób transseksualnych i ich bliskich oraz wulgaryzmy. Chodzi o audycję „Szkło kontaktowe” z 15 maja 2023 roku.

„W związku ze skargami do KRRiT na audycję >Szkło kontaktowe< z 15 maja 2023 r. w TVN24, Przew., zgodnie z art.10 ust.2 urt, wystąpił do nadawcy o materiał i odniesienie się do zarzutów: poniżanie, dyskryminowanie i wyśmiewanie osób transseksualnych i ich bliskich oraz wulgaryzmy” – poinformowała KRRiT na Twitterze.

W tym odcinku „Szkła kontaktowego” satyryk Krzysztof Daukszewicz zwrócił się do prowadzącego program Tomasza Sianeckiego słowami: „Jakiej płci on dzisiaj jest?” Pytanie dotyczyło Piotra Jaconia, który właśnie miał na antenie zapowiadać kolejną audycję.

Dziennikarz TVN24 Piotr Jacoń jest prywatnie ojcem transpłciowego dziecka. Swoje doświadczenia jako rodzica opisywał w książce „My, trans” i reportażu „Wszystko o moim dziecku”.

Po zakończeniu wejścia Jaconia  w „Szkle kontaktowym” Daukszewicz skomentował: „Chyba ja pierdo***łem głupotę”, a jego wypowiedź była słyszana przez widzów.

16 maja stacja TVN24 oświadczyła, że przeprasza „wszystkich naszych widzów, a w szczególności społeczność LGBT+, za słowa, które padły we wczorajszym programie Szkło Kontaktowe”.

opr. jka, źródła: Twitter, pap.pl