Telewizja Polska pokaże największe piłkarskie turnieje

Zakończył się mundial w Katarze, ale niebawem na ekranie znów nie zabraknie piłkarskich emocji. Przed nami EURO 2024 i 2028 oraz Mistrzostwa Świata w 2026 roku. TVP przypomina, że wszystkie te turnieje będzie można zobaczyć wyłącznie na antenach telewizji publicznej.

Mundial i EURO to rozgrywki, które od lat niezmiennie elektryzują kibiców i gromadzą przed telewizorami największą widownię. Już za dwa lata – w 2024 roku w Niemczech odbędą się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej, zaś kolejny mundial – w 2026 zorganizują wspólnie Stany Zjednoczone, Kanada oraz Meksyk. Będzie to wyjątkowy turniej bo po raz pierwszy wystąpi w nim 48 zespołów i zostanie rozegranych aż 80 meczów. O organizację EURO w 2028 roku starają się Wielka Brytania oraz Turcja. Wszystkie te wydarzenia pokaże Telewizja Polska.

Przynajmniej do końca 2028 roku każdy mecz piłkarskiej reprezentacji Polski będzie można zobaczyć na antenach Telewizji Polskiej. W 2023 roku Biało-Czerwonych czekają dwa mecze towarzyskie i przede wszystkim 8 meczów kwalifikacji do EURO 2024, gdzie rywalami grupowymi Polaków są: Czechy, Albania, Wyspy Owcze i Mołdawia.

TVP posiada także prawa do innych ważnych wydarzeń piłkarskich, m.in. do: Ligi Mistrzów, Ekstraklasy czy turnieju o Puchar Króla. TVP Sport pokazuje także mecze reprezentacji U-21, U-20, kobiet i futsalu a także II ligę, Ekstraligę kobiet i Futsal Ekstraklasę.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska