Tomasz Jędruchów korespondentem TVP w Pradze, a Piotr Kućma w Kijowie

Fot. TVP

Tomasz Jędruchów od 15 czerwca zostanie korespondentem TVP w Pradze. Natomiast placówkę korespondencką w Kijowie 1 czerwca objął Piotr Kućma.

Tomasz Jędruchów już wcześniej przygotowywał relacje dla Telewizji Polskiej z Czech. Następnie był korespondentem TVP w Rosji oraz Ukrainie.

Piotr Kućma, jako dziennikarz Redakcji Zagranicznej TVP relacjonował wydarzenia, będąc wysłannikiem do wielu państw. W ostatnim czasie przygotowywał materiały z Ukrainy.

„TVP decyduje się na otwarcie placówki korespondenckiej w Czechach. Region Europy Środkowej i Środkowo-Wschodniej jest niezwykle istotny z punktu widzenia dużego znaczenia zarówno Grupy Wyszehradzkiej, jak i Międzymorza. Jesteśmy świadkami zacieśniania współpracy gospodarczej między Polską a krajami regionu, co w oczywisty sposób, również w kontekście rosyjskiej agresywnej polityki, jest interesujące dla Widza” – podkreślają dyrektor TAI Michał Adamczyk i wicedyrektor TAI ds. TVP Info Samuel Pereira, cytowani w komunikacie prasowym.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska