Home / Z życia mediów  / TVP Historia z rekordem oglądalności

TVP Historia z rekordem oglądalności

19 października TVP Historia odnotowała najwyższe w tym sezonie udziały dnia – 0,78 procent. Stacja ta pozostaje liderem wśród kanałów o tematyce historycznej.

Najwyższą oglądalność w sobotę, 19 października miał serial „Janosik”, który zgromadził przed ekranami  213 tys. osób (2 procent udziałów). Dużym zainteresowaniem cieszył się również magazyn „Szerokie tory” Barbary Włodarskiej, który obejrzało 153 tys. widzów (udziały 2,5 procent). Na trzecim miejscu znalazł się serial dokumentalny „Podróże z historią”, który zainteresował 117 tys. oglądających (udziały 1,8 procent).

– Bardzo mnie cieszy, że aż 7 z 10 najchętniej oglądanych pozycji na antenie TVP Historia to polskie produkcje, z reguły produkcje Telewizji Polskiej. Nie tylko nowości, ale także takie, które łączą pokolenia tworząc nasz wspólny kod kulturowy – zauważył Piotr Legutko, dyrektor TVP Historia.

Średnie udziały TVP Historii od początku 2019 roku wynoszą 0,56 proc. i są wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem o 5,4 proc.. Wynik ten zapewnia antenie 1. miejsce wśród kanałów o tematyce historycznej, 2. miejsce wśród kanałów dokumentalnych i 26 miejsce w rankingu wszystkich dostępnych kanałów telewizyjnych w Polsce.

opr. jka, źródło: TVP