Home / Z życia mediów  / Ukaże się kalendarz upamiętniający Jarosława Ziętarę

Ukaże się kalendarz upamiętniający Jarosława Ziętarę

Komitet Społeczny im. Jarosława Ziętary, z okazji przypadającej w przyszłym roku 30. rocznicy zabójstwa poznańskiego dziennikarza, przygotował  specjalną publikację w formie kalendarza.

Pomysłodawcą wydania kalendarza na 2022 rok pt. „Kronika nieosądzonej zbrodni – 30 lat sprawy Jarosława Ziętary”, jest kolega zamordowanego dziennikarza i przedstawiciel Komitetu Społecznego jego imienia Krzysztof M. Kaźmierczak.

– To nie jest przedsięwzięcie komercyjne. Chciałbym, żeby ta publikacja służyła upowszechnieniu wiedzy o moim zamordowanym koledze redakcyjnym i upamiętnieniu go – tłumaczy.

Kalendarz będzie zawierał m.in. przykłady dorobku dziennikarskiego Ziętary oraz fragmenty publikacji poświęconych jego sprawie. Każdy może pomóc go wydać przyłączając się do zbiórki na stronie zrzutka.pl/kalendarz. Osoby wspierające projekt finansowo, otrzymają kalendarz, książki na temat sprawy Jarosława Ziętary oraz specjalnie przygotowane upominki Część nakładu zostanie bezpłatnie przekazana studentom dziennikarstwa.

Jarosław Ziętara w swojej pracy zajmował się m.in. tematyką tzw. poznańskiej szarej strefy. Z tego powodu – jak wynika z ustaleń prokuratury – miał zostać uprowadzony i zamordowany. Ostatni raz widziano go 1 września 1992 roku. Rano wyszedł do redakcji „Gazety Poznańskiej”, gdzie pracował, ale nigdy tam nie dotarł.

W 1999 roku Ziętara został uznany za zmarłego. Ciała dziennikarza do dnia dzisiejszego nie odnaleziono.

Obecnie toczą się dwa procesy w sprawie Jarosław Ziętary, które obserwuje Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP, obszerne relacje z rozpraw publikowane są na portalu sdp.pl i na stronie CMWP SDP.

opr., jka, źródło: PAP MediaRoom