Home / Z życia mediów  / Umorzone śledztwo w sprawie zabójstwa Jarosława Ziętary

Umorzone śledztwo w sprawie zabójstwa Jarosława Ziętary

Krakowska prokuratura umorzyła śledztwo w sprawie zabójstwa dziennikarza Jarosława Ziętary.

Obecnie w poznańskim Sądzie Okręgowym toczą się  dwa odrębne procesy związane ze sprawą Ziętary. W jednym oskarżony o podżeganie do zabójstwa dziennikarza jest Aleksander Gawronik, w drugim o porwanie oskarżeni są dwaj byli ochroniarze Elektromisu: Mirosława R., ps. Ryba i Dariusza L., ps. Lala. Procesy te obserwuje Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP, a relacje z nich zamieszczane są na portalu sdp.pl.

W trzecim śledztwie prokuratura badała kto zabił Ziętarę i co stało się ze szczątkami dziennikarza. Jak poinformował „Głos Wielkopolski” zostało ono niedawno umorzone.

– Sprawa zabójstwa Jarosława Ziętary została umorzona wobec niewykrycia sprawców. Mimo umorzenia, postępowanie to pozostaje w zainteresowaniu prokuratury i w sprawie nadal wykonywane są czynności mające na celu ujawnienie nowych źródeł dowodowych – tłumaczy Ewa Bialik, rzecznik Prokuratury Krajowej, cytowana przez „Głos Wielkopolski”

Poznański dziennikarz Jarosław Ziętara 1 września 1992 . wyszedł rano do redakcji „Gazety Poznańskiej” i nigdy tam nie dotarł. W 1999 roku został sądownie uznany za zmarłego. Ciała dziennikarza do dziś nie odnaleziono.

jka, źródło: Głos Wielkopolski