UOKiK zgodził się na przejęcie Edipresse Polska przez Burda Media Polska

Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny wydał zgodę na przejęcie przez Burda Media Polska kontroli nad Edipresse Polska. Jego zdaniem transakcja nie doprowadzi do ograniczenia konkurencji.

Urząd wyjaśnił w komunikacie, że w trakcie postępowania przeprowadzone zostało wnikliwe badanie rynku luksusowych czasopism dla kobiet, na którym działają obie firmy. Przenalizowano również sytuację na węższych rynkach produktowych, obejmujących czasopisma o życiu gwiazd i premium dla kobiet. Zbadano m.in. wielkość płatnego rozpowszechniania czasopism, przychody z ich sprzedaży oraz przychody ze sprzedaży powierzchni reklamowej w poszczególnych tytułach.

Podkreślono, że przy podejmowaniu decyzji prezes UOKiK wziął również pod uwagę dynamiczne zmiany dotyczące wydawców prasy, związane głównie z zamykaniem niektórych tytułów.

„Nasze postępowanie i dokładna analiza rynku pokazały, że koncentracja nie doprowadzi do ograniczenia konkurencji. W dużej mierze wpływ miała na to sytuacja na rynku i  zamykanie kolejnych tytułów przez uczestników koncentracji i ich konkurentów. Burda Media Polska po transakcji nadal będzie musiała rywalizować z innymi wydawcami, a czytelniczki nie będą miały ograniczonego dostępu do ulubionych czasopism oraz nie będą musiały obawiać się znacznego i nieuzasadnionego ekonomicznie wzrostu cen. Dlatego wydałem zgodę na koncentrację” – tłumaczył prezes UOKiK Tomasz Chróstny.

Burda Media Polska i szwajcarska firma Edipresse Group podpisały umowę o sprzedaży Edipresse Polska na początku maja 2021 roku.

opr. jka, źródło: UOKiK