22 grudnia premiera ostatniego odcinka drugiej edycji „SDP Cafe”. Andrzej Klimczak rozmawia z Jackiem Raginisem-Królikiewiczem

Reżyser, scenarzysta i producent filmowy Jacek Raginis-Królikiewicz będzie bohaterem ostatniego już odcinka drugiej edycji „SDP Cafe”. Premiera rozmowy, którą przeprowadził Andrzej Klimczak, 22 grudnia o godz. 19 na portalu sdp.pl i na kanale SDP na YouTube.

Jest dwukrotnym laureatem Grand Prix na festiwalu „Dwa Teatry” (w 2018 r. za spektakl „Inspekcja” oraz w 2021 r. za „Dzień gniewu” według Romana Brandstaettera). Jacek Raginis-Królikiewicz to reżyser, scenarzysta, producent filmowy i telewizyjny, a także dziennikarz radiowy. W swojej karierze pracował w Radiu Plus, był też zastępca dyrektora radiowej Jedynki oraz szefem Redakcji Programów dla Dzieci i Młodzieży Polskiego Radia. Jest producentem, reżyserem, scenarzystą wielu filmów dokumentalnych, spektakli i widowisk, od 2007 roku współpracuje z Teatrem Telewizji TVP. W tym roku pokazał swój  debiutancki pełnometrażowy film fabularny „Czas na pogodę”. O kulisach produkcji filmowych i współczesnym teatrze z Jackiem Raginisem-Królikiewiczem porozmawia w „SDP Cafe” Andrzej Klimczak.

Druga edycja „SDP Cafe” to przygotowany przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich cykl 15 rozmów z twórcami kultury. Dziennikarze odwiedzają ich z kamerą w domach, pracowniach w różnych miejscach Polski lub zapraszają do „kawiarenki” zaaranżowanej w Domu Dziennikarza przy ul. Foksal w Warszawie.

Projekt dofinansowany jest ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury oraz Narodowego Centrum Kultury.

Partnerzy medialni:

Do Rzeczy, Sieci, wPolityce.pl, Radio Wnet, Informator Stolicy, portal Waw4free, Bez wierszówki, Forum Dziennikarzy.