Home / Z życia mediów  / Adam Ferency czyta w Dwójce Jerzego Stempowskiego

Adam Ferency czyta w Dwójce Jerzego Stempowskiego

W cyklu „Książka do słuchania” Program 2 Polskiego Radia zaprasza na premierową lekturę „Notatnika niespiesznego przechodnia” Jerzego Stempowskiego. Fragmentów tego powojennego zbioru esejów, recenzji i felietonów poświęconych m.in. kulturze i podróżom można słuchać w Dwójce od wtorku 29 września. Czyta znakomity aktor Adam Ferency (na zdjęciu).

Jerzy Stempowski (1893-1969) był wybitnym pisarzem, dziennikarzem, poliglotą, znawcą antyku oraz historii i kultury europejskiej, a wreszcie erudytą.

Po raz pierwszy wydany w całości w 2012 roku – a publikowany wcześniej w latach 1954-1969 na łamach paryskiej „Kultury” – „Notatnik niespiesznego przechodnia” jest zbiorem refleksji najwybitniejszego polskiego eseisty XX wieku, mieszkającego od 1940 roku w Szwajcarii. Autor podpisywał je jako Paweł Hostowiec: Paweł od imienia jego młodo zmarłego brata; Hostowiec – od potoku i szczytu w dolinie Białego Czeremoszu, na południu Huculszczyzny.

Wykorzystując rozmaite formy literackie: esej, recenzję, dziennik podróży Stempowski pisze o literaturze, polityce, malarstwie, muzyce, architekturze, motoryzacji, teatrze, balecie i krajobrazach. W takim kształcie „Notatnik…” jest obowiązkową lektura dla wszystkich zainteresowanych kulturą polską XX wieku. Edytor i historyk teatru Jerzy Timoszewicz nazwał „Notatnik” opus magnum Stempowskiego.

Emisja od 29 września codziennie (od poniedziałku do piątku) o godz. 19.15 – w cyklu „Książka do słuchania”. Czyta Adam Ferency .

opr. jka, źródło: Polskie Radio