Home / Z życia mediów  / 30. urodziny Radia ZET

30. urodziny Radia ZET

28 września 1990 roku wystartowało Radio Gazeta, które niedługo potem przeistoczyło się w Radio ZET.  Pomysłodawcą, założycielem i pierwszym prezesem stacji był wybitny polski dziennikarz -Andrzej Woyciechowski (1946-1995).

„Strzelają korki od szampanów, brzęczy szkło, a my nadajemy program nowego radia – Radio Gazety – pod patronatem Radia France Internationale i „Gazety Wyborczej” – tak 28 września 1990 roku na częstotliwości 67 UKF witał słuchaczy Rafał Korsak, rozpoczynając historię pierwszej komercyjnej rozgłośni w Warszawie – Radia ZET. Chwilę potem została wyemitowana piosenka Kate Bush „Wuthering Heights”.

Pomysłodawcą i założycielem stacji był Andrzej Woyciechowski – wybitny dziennikarz radiowy, prasowy i telewizyjny (współpracował z Polskim Radiem, Telewizją Polską, Radio France Internationale RFI, agencją prasową Agence France-Presse (AFP), Radiem Wolna Europa, francuskimi gazetami „Le Monde” i „Liberation”, a także Telewizją Polsat, gdzie prowadził pierwszy polski talk-show „Na każdy temat”). Wspierali go Janusz Weiss i Leszek Stafiej. Pierwsza siedziba stacji mieściła się w budynku Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego przy ul. Nowy Świat 49 w Warszawie. Jeszcze w 1990 roku rozgłośnia z Radia Gazety przeistoczyła się w Radio ZET.

Początkowo tworzyli ją ludzie młodzi bez doświadczenia w PRL-owskich mediach. Wśród nich m.in.: Andrzej Morozowski, Krzysztof Skowroński, Wojciech Jagielski, Szymon Majewski, Beata Sadowska, Robert Bernatowicz, Marzena Chełminiak, Rafał Sławoń, Małgorzata Łaszcz, Marcin Dziedzic, Kamila Ceran, Doman Nowakowski, czy Małgorzata Moszczeńska.

Stacja stała się w Polsce pionierem nowych form przekazu, reklamy, jakości, na wiele lat wyznaczając wzorce nowoczesnego medium informacyjnego. Jako pierwsza wprowadziła na antenę codzienne poranne wywiady z politykami na żywo. Program „Gość Radia ZET” to w tamtych czasach absolutna nowość. Jej pierwszym gościem był Leszek Balcerowicz, a prowadzącym do 1995 roku – Andrzej Woyciechowski. Przed wyborami parlamentarnymi w 1993 roku Radio ZET zorganizowało radiowo-telewizyjne debaty polityków z udziałem widzów. W tym projekcie współpracowało z warszawską kablówką Top Canal. Inny, zupełnie nowym formatem radiowym była audycja „Śniadanie w Radiu ZET”, czyli niedzielne spotkania z politykami podsumowujące wydarzenia mijającego tygodnia. Jako pierwsza stacja wdrożyła autorski system komputerowy, który zastąpił emisję muzyki z kaset i ułatwił jej profesjonalne planowanie oraz układanie programu na antenie. W Europie podobne rozwiązania zaczęły pojawiać się co najmniej dwa lata później. Nowością był też „Czerwony telefon”, pod którym słuchacze mogli zostawiać ważne informacje, weryfikowane następnie przez dziennikarzy. W ten sposób „Zetka” jako pierwsza podała m.in. informację o zamordowaniu gen. Marka Papały. Z kolei „Komputerowa lista przebojów” nadawana w latach 1995-2000 była pierwszą w Polsce codzienną listą przebojów. https://cheapigfollowers.com

W 30-letniej historii Radia ZET na antenie pojawiło się mnóstwo audycji, uchodzących dziś za kultowe. Wśród tych najbardziej znanych m.in.: „Kuferek Radia ZET”, „Czuj mózg”, „Dynastia”, „Dzwonię do Pani/Pana w bardzo nietypowej sprawie”, „Od Zetki do Gazetki”, „1, 2, 3, śpiewasz Ty”, „Wiadomości dla dzieci”, „Do 3 razy sztuka”, „Gra w okręty”, „Słodka szesnastka”, „Parszywa trzynastka”, „Weekendy z gwiazdą”, „Piątki na piątki”, „Powiedz tylko Marzenie”, „Tajemnicza postać Radia ZET”, czy „Nautilus”.

W 1994 roku Radio ZET stało się jedną z dwóch ogólnopolskich komercyjnych stacji radiowych w naszym kraju.

Po śmierci Andrzeja Woyciechowskiego w 1995 roku rozgłośnia zmieniła format na muzyczno-informacyjny, mocno podkreślając swój rozrywkowy charakter. Zasłynęła z organizacji wielkich koncertów i tras koncertowych m.in. „Wielkiej majówki Radia ZET” z udziałem Maanamu, Kayah, „Niebieskiego lata Radia ZET” z udziałem Maryli Rodowicz, koncertu The Rolling Stones w Chorzowie, „Lata ZET i Dwójki”, czy „Hitu Biało-Czerwonych”.

Obecnie Radio ZET jest drugą największą stacją radiową w Polsce, której słucha codziennie blisko 4,5 mln osób, a jej udział rynkowy wynosi 12,1 proc. Stacja należy do Grupy Eurozet razem z Antyradiem, Meloradiem, Chillizet i Radiem Plus.

opr. jka, źródło: Eurozet