AGATA ZIELIŃSKA I JAROSŁAW WARZECHA z łódzkiego oddziału SDP „Świadkami historii” IPN

Fotografie z uroczystości wręczenia nagród "Świadek historii", Pałac Herbsta, Łódź 18 sierpnia 2022 r.

Agata Zielińska i Jarosław Warzecha – dziennikarze z łódzkiego oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich związani z Polskim Radiem Łódź znaleźli się wśród wyróżnionych nagrodami  IPN „Świadek historii”. Wręczyli je w Łodzi prezes Instytutu Pamięci Narodowej Karol Nawrocki i dyrektor łódzkiego oddziału IPN Dariusz Rogut.

Nagrody „Świadek historii” przyznano już po raz ósmy. Tym razem otrzymały je cztery osoby i dwie instytucje: Blance Hauke, Wiesławowi Paluchowskiemu, Jarosławowi Warzesze i Agacie Zielińskiej oraz grupie im. II Batalionu 18. Pułku Piechoty a także Stowarzyszeniu „Strzelcy Kaniowscy”.

Wsród lauretów dwie osoby to członkowie łódzkiego oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich związani z Polskim Radiem Łódź: Agata Zielińska oraz Jarosław Warzecha.

Agata Zielińska –  jest od ponad ćwierć wieku dziennikarką, publicystyką i reportażystką Polskiego Radia Łódź, zajmuje się m.in. tematyką historyczną, jest autorką licznych audycji radiowych poświęconych najnowszym dziejom Polski: „Odkłamać przeszłość”, „Ostatni z rodu”, Nieść chętną pomoc bliźnim”;

Nagrodę dla Agaty Zielińskiej przyznano na wniosek sekretarza generalnego SDP Huberta Bekrychta i Zarządu łódzkiego oddziału SDP.

Jarosław Warzecha – jest emerytowanym publicystą Polskiego Radia Łódź, który znaczną część swojej kariery dziennikarskiej poświęcił najnowszej historii Polski, orędownik prezentowania na antenie radiowej tematów związanych z polskimi dążeniami niepodległościowymi;

Nagrodę dla Jarosława Warzechy przyznano na wniosek Zarządu łódzkiego oddziału SDP.

Relacja z uroczystości wręczenia nagród już wkrótce na sdp.pl