Home / Z życia mediów  / Apel o dopuszczenie mediów do rejonu objętego stanem wyjątkowym

Apel o dopuszczenie mediów do rejonu objętego stanem wyjątkowym

Część mediów apeluje do rządu, aby zmienił przepisy i dopuścił media do rejonu objętego stanem wyjątkowym.

Od 2 września w pasie przy granicy z Białorusią obowiązuje stan wyjątkowy, objęto nim część terytoriów województw podlaskiego i lubelskiego, dokładnie 183 miejscowości. Wprowadzono go na 30 dni na mocy rozporządzenia prezydenta Andrzeja Dudy.

30 redakcji i organizacji społecznych podpisało się pod oświadczeniem, w którym znalazł się apel o zmianę przepisów i dopuszczenie mediów do rejonu objętego stanem wyjątkowym.

„Wprowadzony przez rząd RP stan wyjątkowy na całej długości granicy Polski z Białorusią wyklucza działalność mediów. Przepisy dopuszczają swobodne poruszanie się tam osób i podmiotów świadczących szereg usług i prowadzących działalność gospodarczą  – z wyłączeniem dziennikarzy i organizacji społecznych. Musi to budzić sprzeciw.

Stwierdzamy, że działania władz są sprzeczne z zasadą wolności słowa, stanowią też przejaw niezgodnego z prawem prasowym utrudniania pracy dziennikarzom i tłumienia krytyki prasowej” – czytamy w oświadczeniu.

opr. jka, źródło: rmf24.pl, fot. SG