Home / Z życia mediów  / Apel o wznowienie śledztwa w sprawie zabójstwa Jarosława Ziętary

Apel o wznowienie śledztwa w sprawie zabójstwa Jarosława Ziętary

Wznowienia śledztwa w sprawie zabójstwa dziennikarza Jarosława Ziętary domagają się w apelu skierowanym do Prokuratora Generalnego członkowie b. Komitetu „Wyjaśnić śmierć Jarosława Ziętary” , Społecznego Komitetu im. Jarosława Ziętary oraz brat zamordowanego.

„W związku z ujawnionymi w mediach nowymi świadkami i okolicznościami wskazującymi na środowisko i konkretne osoby, które mogą stać za zabójstwem dziennikarza Jarosława Ziętary apelujemy do Prokuratora Generalnego oraz do Małopolskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Krakowie o wznowienie umorzonego śledztwa w sprawie zabójstwa dziennikarza. Jesteśmy przekonani, że jedynie utworzenie specjalnej grupy śledczej złożonej z prokuratorów zajmujących się dotychczas sprawą Jarosława Ziętary oraz poznańskich funkcjonariuszy znających lokalną specyfikę dałoby gwarancję rzetelnego wyjaśnienia sprawy i osądzenia winnych tej zbrodni” – czytamy w apelu.

Jego autorzy przypominają, że niedługo mnie trzydzieści lat od śmierci Jarosława Ziętary, który 1 września 1992 roku został porwany i zamordowany. Był to pierwszy i jak dotąd jedyny przypadek po 1989 roku w Polsce zabójstwa na zlecenie dziennikarza w związku z wykonywanym zawodem.

W tej chwili w sprawie Jarosław Ziętary toczą się dwa procesy: Aleksandra G. oskarżonego o podżeganie do zabójstwa oraz  byłych ochroniarzy Elektromisu Mirosława R. ps. „Ryba” i Dariusza L. ps. „Lala” oskarżonych o uprowadzenie, pozbawienie wolności i pomocnictwo w zabójstwie dziennikarza.

W apelu podkreślono, że na ławie oskarżonych wciąż brakuje zabójców i zleceniodawców zbrodni.

Procesy w sprawie Jarosława Ziętary obserwuje Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP, relacje z nich można przeczytać na stronie cmwp.sdp.pl i sdp.pl (ostatnia rozprawa TUTAJ).

opr. jka, źródło: avaaz.org