Atrakcyjnie i bez dyskryminacji o niepełnosprawności

Jak mówić o niepełnosprawności i nie dyskryminować – to temat konferencji online a11yPRESS 2020 adresowanej do przedstawicieli mediów, która odbędzie się 17 listopada w godz. 11 – 14.

Spotkanie podzielone będzie na trzy części:

a11yPRESS SCENA – 12 krótkich wystąpień opisujących różne aspekty życia i doświadczeń osób z różnymi niepełnosprawnościami , w krótkich przerwach będą prezentowane wzorcowe reklamy i kampanie społeczne).

a11yPRESS WEBINAR – prezentacje dotyczące różnych programów wsparcia ze wskazaniem w jaki sposób zwykle opowiada się w mediach o tych programach, a jak może to być robione w sposób atrakcyjny i sytuujący osobę z niepełnosprawnością w centrum wydarzeń jako podmiot a nie „przedmiot” wsparcia, prezentacje dobrych praktyk. Webinar poprowadzi ekspert ds. dostępności, Pan Piotr Kowalski, Członek Zarządu Spółdzielni Socjalnej „FADO”.

a11yPRESS ROZMOWY – możliwość przeprowadzenia rozmowy z osobą z niepełnosprawnością, zadania pytań o codzienność i potrzeby oraz wsparcie – rozmowy podobne do formuły Żywej Biblioteki. Lista osób, które wyrażają chęć przedstawienia swoich doświadczeń znajduje się w formularzu Google, służącym do zapisów.

Zgłoszenia  odbywają się przez formularze Google. Linki do nich są dostępne na wydarzeniu na Facebooku – https://www.facebook.com/events/446834112961559.

opr. jka, źródło: Spółdzielnia Socjalna „FADO”