Home / Hyde Park  / Bankierzy – felieton STEFANA TRUSZCZYŃSKIEGO

Bankierzy, Maklerzy.

Nie czują zimna ani gorąca,

ani ludzkiego cierpienia.

Straszni współcześni Robin-Hoodzi co ograbiają biednych i dają bogatym.

Bankierzy, Maklerzy

Siedzą w betonowo-szklanych bunkrach banków, posługują się elektronicznymi maszynami, które w ułamku sekundy, w biały dzieṅ i w czarną noc rabują tysiące ludzi.

Golden Boys, którzy głoszą, że wzbogacanie bogatych jest konieczne dla poprawienia sytuacji biednych.

Astrocytom* w głowie świata.

Świadomie, wiedząc doskonale jakie będą tego skutki, przy milczącym współudziale ekspertów, spowodowali światowy kryzys finansowy.

Bezkarnie, mimo, że na całym świecie nadużycie zaufania i świadome wprowadzenie w błąd ludzi słabych bez możliwości obrony jest przestępstwem kodeksu karnego.

Nie czują zimna ani gorąca

ani ludzkiego cierpienia.

Straszni współcześni Robin-Hoodzi co ograbiają biednych i dają bogatym.

Bankierzy, Maklerzy

Dziś, kontynuują, bez istotnych zmian, zbrodniczy proceder. Ukarać winnych, odbudować sprawiedliwość, zaufanie i nadzieje. Stworzyć nowe prawa.  Prawa, które przywrócą właściwą rolę pieniądza: wymiana między ludźmi, bodziec ludzkiej aktywności

Jeżeli tego nie zrobimy to pieniądz stanie się jedynym dyktatorem świata.

Stworzy dyktaturę depczącą prawa człowieka, odpowiedzialną za …nic.  Manipulujacą politykami. Uciszającą ekspertów. Dysponującą środkami. Gardzącą demokracją.

Tak jak dotychczas. Przekonana, że nikt nie jest w stanie jej zagrozić.

Nie czują zimna ani gorąca

ani ludzkiego cierpienia.

Straszni współcześni Robin – Hoodzi co ograbiają biednych i dają bogatym.

Bankierzy, Maklerzy

Agencje notacji* nie dostrzegły ogromu nadużyć i ich nieuniknionych konsekwencji światowego kryzysu finansowego.  Dziś bez poniesienia najmniejszych konsekwencji dalej uprawiają swój proceder. Czy to tylko niekompetencja. Tylko naiwni mogą w to uwierzyć.

Złodzieje, którzy zostaną przyłapani na złodziejstwie idą do więzienia. Jak nazwać tych, którzy kradną z premedytacją i ich jedynym celem jest wzbogacenie się.

Jak wytłumaczyć ich bezkarność?  Gdzie jest sprawiedliwość?

Czy demokracja oznacza wolność kradzieży?

Nie czują zimna ani gorąca,

ani ludzkiego cierpienia.

Straszni współcześni Robin – Hoodzi co ograbiają biednych i dają bogatym.

Bankierzy, Maklerzy i Inni

*Astrocytom rodzaj guza nowotworowego w kształcie gwiazdy usytuowanego w mózgu.

*Agences de notation – évaluent la solidité financière des Etats et des Institutions financières

Dziennikarz, reporter, publicysta, dokumentalista filmowy. Pracował w prasie, telewizji publicznej i telewizjach prywatnych; doświadczenie w kierowaniu dużymi zespołami. W dorobku ma programy telewizyjne - wielkie transmisje, kilkadziesiąt godzinnych wywiadów na żywo z najważniejszymi - najbardziej znanymi ludźmi w Polsce, reportaże i filmy dokumentalne z kilkunastu krajów - był kilkakrotnie korespondentem wojennym (m.in. w Chorwacji), przez ponad 30 lat organizował wyprawy i realizował filmy o tematyce podwodnej - głównie o wrakach z II wojny światowej leżących na dnie Bałtyku. Angażuje się w obronie ludzi i ich spraw. Żonaty, mieszka w Warszawie od ponad pół wieku (po studiach na Polonistyce UW). Członek Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.