Home / Z życia mediów  / Biskupi chcą zmienić zasady wypowiadania się duchownych w mediach

Biskupi chcą zmienić zasady wypowiadania się duchownych w mediach

Rada Stała Konferencji Episkopatu Polski powołała zespół ekspertów, który zajmie się uaktualnieniem zasad występowania duchownych w mediach tradycyjnych i społecznościowych.

Na ostatnim spotkaniu Rady Stałej KEP zaproponowano rewizję i aktualizację obowiązujących „Norm Konferencji Episkopatu Polski dotyczących występowania duchownych i osób zakonnych oraz przekazywania nauki chrześcijańskiej w audycjach radiowych i telewizyjnych”. Uzasadniono to tym, iż od czasu ich uchwalenia w 2004 r. w przestrzeni medialnej zaszły bardzo duże zmiany, dotyczące głównie mediów internetowych i platform społecznościowych, mających ogromny wpływ na społeczeństwo, zwłaszcza na ludzi młodych.

Rzecznik KEP ks. dr Leszek Gęsiak, w wypowiedzi dla Katolickiej Agencji Informacyjnej, tłumaczył, że biskupi otrzymywali sygnały o wypowiedziach duchownych, które budziły pewne wątpliwości od strony ich zgodności z nauką Kościoła. Dotyczyło to nie tylko prasy, radia czy telewizji, ale także mediów społecznościowych.

– Jako, że media są także niezwykle ważnym narzędziem ewangelizacyjnym w naszych czasach, wydaje się zatem, że uaktualnienie tych kwestii po 17 latach od czasu wydania poprzedniego dokumentu, w odniesieniu także do wypowiedzi duchownych, wykorzystujących media jako narzędzie komunikacji z wiernymi, wydaje się rzeczą bardzo właściwą – stwierdził rzecznik KEP.

opr. jka, źródła: Episkopat.pl, KAI, fot. Episkopat.pl