Home / Z życia mediów  / Dziennikarz bez barier – ruszyła kolejna edycja Lodołamaczy

Dziennikarz bez barier – ruszyła kolejna edycja Lodołamaczy

Fundacja Aktywizacji Zawodowej Osób Niepełnosprawnych FAZON, wraz z jej założycielem Polską Organizacją Pracodawców Osób Niepełnosprawnych,  już od 14 lat przyznają  prestiżowe statuetki dla Pracodawców Wrażliwych Społecznie – Lodołamacze. Jedną z kategorii konkursu jest też Dziennikarz bez barier.

Lodołamacze to kampania na rzecz zatrudniania osób niepełnosprawnych, która propaguje ideę likwidacji barier przez przedsiębiorstwa, instytucje, osoby oraz wspiera aktywizację osób z niepełnosprawnością do pełnoprawnego funkcjonowania w codziennym życiu. Jej istotą jest przełamywanie stereotypów i uprzedzeń związanych z zatrudnianiem osób niepełnosprawnych, integracja osób niepełnosprawnych i stworzenie im szansy na pełne uczestnictwo w życiu społecznym, zachęta do tworzenia nowych miejsc pracy dla osób niepełnosprawnych oraz podnoszenia standardu już istniejących stanowisk. Organizatorzy chcą, by idea konkursu zainteresowała również tych pracodawców, którzy z problematyką zatrudniania osób niepełnoprawnych jeszcze się nie zetknęli, by poprzez wymianę doświadczeń mogli się przekonać, że osoby z niepełnosprawnością są wspaniałymi pracownikami zaangażowanymi w sprawy firmy.

Do konkursu  „Lodołamacze 2019”, który odbywa się pod Honorowym Patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Agaty Kornhauser-Dudy, można się zgłaszać do 15 sierpnia w następujących kategoriach:

1. Zatrudnienie Chronione
  2. Otwarty Rynek Pracy
  3. Instytucja
  4. Przyjazna Przestrzeń
  5. Zdrowa Firma
  6. Dziennikarz bez Barier

Regulamin konkursu oraz formularze zgłoszeniowe są dostępne na stronie: http://www.lodolamacze.info.pl

opr.jka, źródło: POPON