Home / Z życia mediów  / Dziennikarze mogą zapobiegać samobójstwom

Dziennikarze mogą zapobiegać samobójstwom

Bezpłatne konsultacje merytoryczne tekstów dotyczących samobójstw. Poradniki, które mają zmienić narrację dotyczącą takich zdarzeń  – taką m.in. pomoc dla dziennikarzy zaoferują eksperci Programu Zapobiegania Zachowaniom Samobójczym, realizowanego przez Instytut Psychiatrii i Neurologii.

Podczas konferencji inaugurującej uruchomienie programu podkreślano, że sposób informowania o samobójstwach ma realne przełożenie na statystyki zachowań samobójczych.

– Niewłaściwie skonstruowany komunikat medialny, napisany językiem sensacji, opisujący metody popełnienia samobójstwa, gloryfikujący osobę, która odebrała sobie życie oraz sam czyn, może spowodować efekt Wertera. Odbiorcy będący w kryzysie, po przeczytaniu takiego materiału mogą poczuć chęć naśladownictwa, biorąc samobójstwo jako zachowanie modelowe – ostrzegała dr Halszka Witkowska, kulturoznawca i suicydolog z Uniwersytetu Warszawskiego.

Dziennikarze i ludzie mediów mogą jednak również przyczynić się do efektu Papageno – czyli zjawiska odwrotnego.

– Prawidłowo skonstruowana informacja medialna zawierająca wypowiedzi ekspertów, odsyłająca do miejsc, gdzie można uzyskać pomoc, a także zawierająca historie osób, które poradziły sobie z kryzysem może wpłynąć na obniżenie statystyk zachowań samobójczych. Odbiorcami takiego komunikatu oprócz osób w kryzysie, mogą być także ci, którzy wiedzę zawartą w artykule wykorzystają do tego, aby pomóc drugiej osobie – podkreślała dr Halszka Witkowska.

Eksperci Programu Zapobiegania Zachowaniom Samobójczym chcą dziennikarzom zaoferować konkretną pomoc w tym zakresie.

– Działający w ramach programu zespół ekspertów będzie oferował bezpłatne konsultacje merytoryczne tekstów dotyczących samobójstw. Zarówno dziennikarze, pisarze, jak i scenarzyści czy reżyserzy będą mogli w tym celu zgłaszać się do tego zespołu. W ramach jego pracy będziemy także wspierać redakcje, wydawnictwa czy szkoły filmowe i teatralne. Głównym celem jest dzielenie się wiedzą, dzięki której możemy zmienić narrację wokół samobójstwa i co za tym idzie wspomóc działania mające na celu zapobieganie samobójstwom w Polsce – mówiła dr Halszka Witkowska.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej programu: ZapobiegajMySamobójstwom.pl.  Znajdziemy tam także  m.in. poradniki, opracowane przez ekspertów, które w praktyczny sposób instruują pracowników mediów, a także osoby wypowiadające się w mediach, w jaki sposób mogą pomóc w promocji zdrowia psychicznego i w zapobieganiu samobójstwom, poprzez swoją działalność medialną.

opr. jka, źródło: Serwis Zdrowie (zdrowie.pap.pl), fot. PAP/W.Olkuśnik