Home / Z życia mediów  / Dzienniki ogólnopolskie w czerwcu o 17 proc. w dół

Dzienniki ogólnopolskie w czerwcu o 17 proc. w dół

W czerwcu 2020 r. wszystkie ogólnopolskie dzienniki odnotowały spadki sprzedaży. Wyniki wszystkich tytułów w tym segmencie spadły średnio prawie o 17 proc. w porównaniu do tego samego miesiąca ubiegłego roku.

Liderem pozostaje „Faktu”, którego średnie rozpowszechnianie płatne wyniosło 178,1 tys. egz., po spadku o 14,75 proc. w porównaniu do czerwca 2019 r. – wynika z danych ZKDP, podanych przez portal Wirtualnemedia.pl. Drugie miejsce ze wynikiem 90 tys. egz. zajął „Super Express” (spadek o 19 proc.), a trzecie „Gazeta Wyborcza” –  66,7 egz. (spadek o 28,20 proc.).

Dalej w zestawieniu znalazły się: „Rzeczpospolita” – 40,3 tys. egz.(spadek o 4,5 proc.), „Dziennik Gazeta Prawna” – 31,3 tys. egz. (spadek o 4,6 proc.) , „Przegląd Sportowy” – 14,7 tys. egz. (spadek o 27,6 proc.),  „Gazeta Polska Codziennie” – 11,5 tys. egz. (spadek o 12,7 proc.), „Puls Biznesu” – 9,5 tys. egz. (spadek o 10,5 proc.), „Parkiet” –  4 tys. egz.(spadek o 3,5 proc.)

Średnie rozpowszechnianie płatne razem wszystkich codziennych gazet ogólnopolskich monitorowanych przez PBC „Audyt ZKDP” w czerwcu  2020 roku  wyniosła 446 261 egz. i była o 16,78 proc. niższa niż w analogicznym miesiącu 2019 roku.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl