Home / Z życia mediów  / Dzienniki w listopadzie: „Gazeta Wyborcza” z największym spadkiem

Dzienniki w listopadzie: „Gazeta Wyborcza” z największym spadkiem

„Gazeta Wyborcza” i „Gazeta Polska Codziennie” odnotowały w listopadzie największe spadki sprzedaży. Jedynym tytułem, który poprawił swój wynik był „Parkiet”.

Najlepiej sprzedającym się dziennikiem ogólnopolskim wciąż pozostaje „Fakt”, którego średnia sprzedaż w listopadzie 2019 r. wynosiła 207 230 egz. i była  o 6,28 proc. mniejsza niż w listopadzie 2018 r. – wynika z danych Związku Kontroli Dystrybucji Prasy. Na drugim miejscu, z sprzedażą na poziomie 114 046 egz. (spadek o 5,03 proc), znalazł się „Super Express”, a na trzecim „Gazeta Wyborcza”. Sprzedaż tego ostatniego tytuły wyniosła w listopadzie 2019 r. 83 450 egz. i była aż o 16,77 proc. mniejsza niż przed rokiem. Był to największy spadek w zestawieniu.

Kolejne pozycje zajęły: „Rzeczpospolita” – 42 807 egz. (spadek o 4,06 proc.), „Dziennik Gazeta Prawna” – 37 276 egz. (spadek o 9,76 proc.), „Przegląd Sportowy” – 19 129 egz. (spadek o 8,07 egz.), „Gazeta Polska Codziennie” – 12 744 egz. (spadek o 14,21 proc.), „Puls Biznesu” – 9 774 egz. (spadek o 2,23 egz.). Zestawienie zamyka „Parkiet”, który jako jedyny tytuł poprawił wynik sprzedaży o 1,53 proc. do 3 847 egz.

jka, źródła: ZKDP, Wirtualnemedia.pl